Božićno primirje: Trenutak ljudskosti i jedinstva
Foto: Zanimljiveinformacije.com

Božićno primirje: Trenutak ljudskosti i jedinstva

Nezvanični prekid neprijateljstva poznat kao “Božićno primirje” desio se  na današnji dan davne 1914. godine.

“Božićno primirje” predstavlja najupečatljiviji događaj u historiji ratovanja, koji se dogodio između njemačkih, britanskih i francuskih trupa tokom Prvog svjetskog rata.

Premoreni i promrzli vojnici su se odlučili na human potez u sred bitke koja je trajala danima. Na Zapadnom frontu u Belgiji tokom ponoćke vojnici su se oglušili na naređenja te su napustili rovove i nenaoružani se našli na sred ničije zemlje.

Nema saznanja o tome ko je načinio prvi korak, no to nije važno, koliko činjenica da su puške odložene.

Na ničijoj zemlji čestitali su jedni drugima Badnje veče, te pjevali i uživali u tradicionalnim pjesmama. Dijelili su hranu, piće i cigare, pa čak su razmjenjivali i slike porodica.

Primirje je dovelo do još jednog neočekivanog momenta. Odigrana je i prva fudbalska utakmica u kojoj su Nijemci pobijedili s rezultatom 3:2.

Te noći je uspostavljen dogovor da se preko Božića ne ratuje, međutim to se odužilo, jer niko nije htio prvi da zapuca. Zbog toga su generali i komandanti bili ogorčeni, te su mnogi kažnjeni. I pored negodovanju rat je nastavljen, ali ta večer će ostati u sjećanju i spisima kao trenutak ljudskosti, razumijevanja, jedinstva i humanosti.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.