BHT1 prikazuje dokumentarni serijal “Bosna u franjevačkim ljetopisima”
Foto: Sarajevski.ba

BHT1 prikazuje dokumentarni serijal “Bosna u franjevačkim ljetopisima”

U programu BHT1 večeras u 20,30 sati redakcija dokumentarnog programa BHT1 premijerno predstavlja jedan od najvećih dokumentarnih projekata BHRT-a posljednjih godina, emitiranjem prve episode “Bosna u stoljećima pred dolazak Osmanlija“ dokumentarnog serijala “Bosna u franjevačkim ljetopisima”.

Serijal se sastoji od 12 epizoda u trajanju po 25 minuta, zamišljenih i uređenih kronološkim slijedom i planirano je da se prikazuje svakog utorka.

Serijal dokumentarnih emisija “Bosna u franjevačkim ljetopisima” bavi se Bosnom i Hercegovinom kakva nam je predstavljena u franjevačkim ljetopisima, kako onim koji govore o vremenu u kojem se piše, tako i onim koji područje naše zemlje obrađuju retroaktivno. Pojedina razdoblja dokumentarnog serijala ne obuhvaćaju uvijek isti vremenski raspon već su granice određivane prema važnijim političkim i srodnim događanjima.

Najveći dio dokumentarnog serijala snimljen je u tri samostanima koji su opstali kroz cijelo vrijeme osmanlijske vladavine u ovim krajevima: Fojnici, Kraljevoj Sutjesci i Kreševu. U srijalu sudjeluju mnogobrojni znanstvenici, publicisti i drugi relevantni sugovornici. Dio dokumentarnih emisija snimljen je u drugim mjestima, poglavito onima gdje su u predosmansko doba postojali franjevački samostani: Olovo, Srebrenica, Prozor-Rama, Zvornik, Visoko, Tuzla, Modriča.

Posljednjih nekoliko epizoda snimane su i u mjestima u kojima su samostani utemeljeni u osmansko doba i to: Dubrave kod Brčkog, Guča Gora kod Travnika, Gorica kod Livna, Jajce, Petrićevac kod Banja Luke, Plehan, te Tolisa.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.