VIDEO: Sjećanje na čuvara sevdalinke
Foto: Wikipedia.org

VIDEO: Sjećanje na čuvara sevdalinke

Na današnji dan rođen je jedan od najpopularnijih i najboljih interpretatora sevdalinke Himzo Polovina.

Rođen je u Mostaru 1927. godine, u naselju Donja Mahala. Bio je najistaknutiji sakupljač sevdalinki svih vremena, a njegovo duboko razumijevanje i znanje duha sevdalinki ostavilo je dubok trag u bosanskoj kulturi.

Svoj muzički talenat naslijedio je od oca Mušana koji je svirao šargiju. Otac Mušan je volio pjesmu pa bi Himzu sa svojom braćom i sestrama poređao ispred sebe i tjerao da pjevaju u jedan glas.

Pored značajnijeg učešća u dramskoj sekciji Muslimanskog društva ITIHAD tu je usavršio svoje recitatorske mogućnosti, a pred sami Drugi svjetski rat je počeo je učenje violine kod poznatog profesora i majstora violina poreklom Čeha, Karla Malaceka. Bio je i član folklornog ansambla RKUD Abrašević, od 1947. godine do odlaska u Sarajevo.

Godine 1950.godine kao student Medicinskog fakulteta bio je član Studentskog KUD Slobodan Princip – Seljo, a nastupao je i sa KUD Ivo Lola Ribar, KUD Proleter, ZKUD Vaso Miskin – Crni, KUD Miljenko Cvitković, te za amaterska društva koja su imala muzičke multietničke programe.

Tokom svoje pjevačke karijere završava studije medicine i postaje doktor specijalista, neuropsihijatar. U praksi je uspješno primjenjivao  metode psihijatrije, socioterapije i muzikoterapije. Bio je cijenjen ljekar u Bolnici za mentalnu rehablitaciju Jagomir u Sarajevu sve do svoje smrti.

Himzo Polovina pjevao je više od trideset godina. Nastupao je u zemlji i inostranstvu pronoseći slavu narodne pjesme, a posebno sevdalinke. Snimio je dvadesetak gramofonskih ploča koje su dostigle milionske tiraže kao i nekoliko audio kaseta visoke muzičke vrijedosti, te napravio i veliki broj arhivskih snimaka za Radio Sarajevo.

Preminuo je je nakon njegovog posljednjeg koncerta u Plavu, 5. avgusta 1986. godine od posljedica srčanog udara. Sahranjen je u groblju Bare u Sarajevu. Posljednja pjesma koju je otpjevao bila je Emina.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.