34 godine od smrti druga Tita
Foto: Wikipedia.org

34 godine od smrti druga Tita

U Ljubljani 04. maja 1980. godine u 15 sati i 5 minuta, umro je drug Tito.

Pripadnici svih naroda i narodnosti bivše Jugoslavije iskazivali su veliku, nepodjeljenu i iskrenu bol zbog smrti svog predsjednika. Na dan smrti Josipa Broza, u medijima, redali su se natpisi poput: ” Tvorac nove Jugoslavije”, “Državnik svjetskog ugleda”, ” Tito- posljednji velikan”, “Zemlja sa najviše prijatelja” itd.

Odata mu je i zajednička pošta u generalnoj skupštini UN, a tom prilikom spuštene su na pola koplja zastave svih 152 članice Ujedinjenih nacija.

Pokopan je uz najveće počasti 8. maja 1980. u Beogradu, u Kući cvijeća. Na sahrani Maršala prisustvovalo je 209 stranih delegacija iz 127 zemalja i to 123 državne delegacije, 68 delegacija političkih partija, 3 delegacije oslobodilačkih pokreta i 15 delegacija međunarodnih organizacija i institucija na čelu sa generalnim sekretarom UN.

Josip Broz Tito rođen je 07. maja 1892. godine u Kumrovcu, Hrvatskom Zagorju. Nakon što je u oktobru 1920. godine iz Sovjetske Rusije, doputovao u Maribor, Tito postaje članom Komunističke partije Jugoslavije, a na četvrtoj Zemaljskoj konferenciji KPJ, održanoj 24. i 25. decembra 1934. godine izabran je za člana CK.

1941. godine zbog nepodnošljive situacije u zemlji, Tito saziva proširenu sjednicu Politbiroa na kojoj je odlučeno da se pređe na opšti ustanak čija će osnovna forma biti partizanski rat, odmah nakon donošenja odluke počele su oružane borbe u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Nakon velikih borbi Titovih partizana, Tito je kraj Drugog svjetskog rata dočekao kao najuspješniji vojskovođa, te je 13. januara 1953. godine bio izabran za prvog predsjednika Jugoslavije.

Josip Broz Tito bio je živa legenda, i to ne samo na jugoslovenskim prostorima već i u cijelom svijetu.  Gušio je i beskompromisno se obračunavao sa svakim oblikom nacionalizma.

Jugoslavija je za vrijeme njegove vladavine, u svijetu, stekla veliki broj prijatelja, i bilo je nezamislivo da će jednog dana takva država u potpunosti nestati.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.