Šesti april nije običan datum!
Foto: Sarajevo.ba

Šesti april nije običan datum!

Povodom obilježavanja godišnjice grada Sarajeva danas je gradonačelik Ivo Komšić naglasio važnost obilježavanja ovog datuma.

Sarajevo je 6. aprila 1945.godine ušlo u evropsku i svjetsku povijest upravo po toj borbi protiv fašizma i nacizma. Mi smo postali dio evropske povijesti i evropske humanističke  kulture na kojoj je izgrađena cijela Evropa, na vrijednostima slobode, jednakosti na čemu je zasnovan današnji demokratski svijet”- kazao je Komšić.

06. aprila 1945. godine partizani su u svojoj antifašističkoj borbi  oslobodili  Sarajevo, i time je Sarajevo ušlo u svjetsku povijest u borbi protiv fašizma, i zbog toga je veoma važno obilježavati ovaj datum.

” Mi jesmo postali dio Evrope 1945. godine po svemu, po vrijednostima za koje su se naši preci borili, ali Evropa nije postala dio nas, nažalost, ni danas. Evropa počinje u Sarajevu i ovdje završava. Ovdje se ona mora ogledati ko je i šta i dokle je došla u borbi protiv fašizma u svojoj vlastitoj kući. Nažalost, Evropa nema tu samorefleksiju” – naglasio je  Komšić.

U nedjelju, 06. aprila, koncertom ispred BBI bit će proslavljen Dan grada Sarajeva.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.