Knjiga Zarija Seizovića ukazuje na probleme u državi sa kojima se moramo suočiti
Foto: Andrea Petrović, Sarajevski.ba

Knjiga Zarija Seizovića ukazuje na probleme u državi sa kojima se moramo suočiti

Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu danas je održana promocija knjige ”Konstitutivni narodi i ustavne promjene”, autora Zarija Seizovića.

Promociji su prisustvovali: profesor na Fakultetu političkih nauka, Asim Mujkić , doktor pravnih nauka i jedan od recenzenata knjige, Goran Šimić te Jakov Finci koji je jedan od aplikanata u predmetu Sejdić i Finci.

Prisutni su se osvrnuli na nepravilnosti Dejtonskog mirovnog sporazuma, nepoštivanju ljudskih prava, diskriminiranju manjina u Bosni i Hercegovini te šta znači biti konstitutivni narod u našoj državi. Šimić je naveo da nije samo ustav diskriminirajući u ovoj državi već i odnos društva koje pristaje na takvu diskriminaciju.

”Knjiga dijalogizira sa bosanskohercegovačkom stvarnošću na nivou principa i pokušava ukazati na nešto što je neodrživo u svijetu ljudskih prava i demokratije”, rekao je Seizović te dodao da je inspiraciju za knjigu dobio u svojoj nekonstitutivnosti koja ga čini politički irelevantnim.

Knjiga je, kako je autor naziva, dio bosanske trilogije. Nju čine: ”Paradigma Bosna: juče, danas sutra” objavljena 2014. godine, Bosnia Nowadays: A disguised Failed State” knjiga napisana na engleskom jeziku čija će promocija biti 2015. godine te knjiga ”Konstitutivni narodi i ustavne promjene”.

Zarije Seizović je vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, predaje Međunarodno javno pravo i Međunarodne pravosudne institucije na drugom ciklusu studijate Međunarodno javno pravo, Međunarodno humanitarno pravo i Pravo odbrane i sigurnosti na prvom ciklusu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.