“Kraljica zločina” umrla je na današnji dan
Foto: Biography.com

“Kraljica zločina” umrla je na današnji dan

Najpoznatija autorica kriminalističkih romana Agatha Christie oprostila se od ovog svijeta 12. januara 1976. godine u svojoj 86 godini. Pred kraj svog života izjavila je „Deset godina poslije moje smrti niko me se neće sjećati“, no svjedoci smo da njena djela i danas žive. Autorsko pravo na njena djela danas ima unuk Matthew Pickard, s obzirom na to da je 2004. godine umrla i njena kćerka Rosalinda Hicks u 85. godini života.

Christie je za sobom ostavila remek djela koja su i danas čitana punim žarom, ali i ekranizirana.Smatra se da su jedino Biblija i Šekspirova djela doživjela veću prodaju od njenih romana. Kako statistika UNESCO-a navodi, u svijetu je prodala više primjeraka knjiga nego bilo koji drugi pisac s engleskog govornog područja.

Napisala je preko osamdeset romana i drama, uglavnom detektivskih. U usponu njene karijere napisala je dva romana koja su objavljena tek nakon smrti. Naravno, ta djela su i danas jako popularna među čitateljskom populacijom, a to su slučajevi Miss Marple i Herculea Poirota. Christie je smatrala lik Herculea nepodnošljivim stoga slavni detektiv u posljednjem dijelu umire, dok je lik Miss Marple voljela, čak ju je stvorila prema liku svoje bake, stoga ona u posljednjem dijelu ne umire već odlazi u mirovinu na selo.

Agatha Christie je rođena kao Mary Clarissan Miller u Torquayu. Tokom prvog svjetskog rata radila je u bolnici, te je to mnogo utjecalo na njena djela.

Izdvajamo par poučnih izreka Agathe Christie:

„Tajna uspjeha je samo u tome da se pokreneš“

„Previše je tendencije da se pripiše Bogu zlo koje čovjek čini svojom slobodnom voljom“

 “Dobar savjet se gotovo uvijek ignoriše, ali to nije razlog da ga ne udijelimo“

“Idealan muž je arheolog, jer što je žena starija to ga više zanima”


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.