Izložba “Infrastrukturna slika rimske provincije Dalmacije” u Historijskom muzeju

U Historijskom muzeju BiH je 14. novembra 2014. godine upriličeno otvorenje izložbe pod nazivom „Infrastrukturna slika rimske provincije Dalmacije“. Izložbu je organizovalo Udruženje BATHINVS u sklopu obilježavanja godišnjice namjesništva Publija Kornelija Dolabele u provinciji Dalmaciji.

Istom su prisustvovali učesnici Okruglog stola, organizovanog s istim ciljem, kao i gosti koji su se skupu odazvali, te drugi. Izložba ostaje otvorena do 23. Novembra 2014. godine. Voditelji izložbe su Veletovac Edin predsjednik Udruženja i Križanović Tijana potpredsjednik Udruženja.

U subotu 22. novembra 2014. godine, će u sklopu iste biti održana i radionica za djecu od 8 do 11 godina, gdje će ona imati priliku detaljnije se upoznati sa prilikama u Bosni i Hercegovini u antičko doba. Radionica počinje u 12 sati, a trajat će 2  do 3 sata. Sastoji se u obilasku izložbe "Infrastrukturna slika rimske provincije Dalmacije", koja sadrži maketu, kao i materijal prilagođen školskom uzrastu, a imat će priliku obići i ostale postavke muzeja.

Radionica se, kako su voditelji izložbe objasnili, sastoji od pregledanja izložbi, pravljenja materijala od plastelina, crtanja i drugog kreativnog rada, a ista za cilj ima što više približizi djeci period s kojim se nemaju priliku upoznati detaljnije tokom osnovnog obrazovanja.

U drugom dijelu radionice djeca ce biti podijeljena u 3 - 4 grupe i raspoređeni u muzeju uz pratnju pedagoga, te će prolazeći kroz muzej "razmjenjivati" predmete koje su napravili, kako bi dobili sliku o trgovini u antičko doba.

Po završetku tog dijela  organizovane su nagrade i druženje za djecu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.