Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ovog vikenda igra prijateljsku utakmicu sa selekcijom Španije, a prihod od ulaznica će biti usmjeren za pripreme mladih selekcija za predstojeća takmičenja.

Na konferenciji za medije predstavljeni su novi sponzori, ali i nova oprema koju će na Svjetskom prvenstvu nositi akteulni prvaci Evrope.

Ipak, u redovima našeg mladog državnog tima nije sve tako sjajno. Osim povreda koje su stvorile problem selektoru Josipu Pandži, probleme pravi i neuigranost tima jer su pojedini igrači morali nastupati za svoje klubove u periodu kad su planirane pripreme reprezentacije. Problemima tu nije kraj.

“Primijetio sam da se igrači nerviraju zbog svakog promašaja ili greške. Vidimo da su već pod pritiskom, da na sebe preuzimaju veliku odgovornost. Želimo ih dovesti u fazu u kojoj će uživati u košarci, kao što je bilo na Evropskom prvenstvu. Nikakvo opterećenje ili individualna napetost nam ne odgovara”, kazao je Pandža.

Selektor vjeruje kako će upravo utakmica protiv Španije pokazati pravo stanje naše mlade reprezentacije.

“Te dvije utakmice protiv Španije nisu ključne rezultatski, ali će nam otvoriti oči. Mi moramo biti najbolji kada bude najvažnije, a to je na Svjetskom prvenstvu”, istakao je Pandža.

Džanan Musa

Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

“Gradimo se iz treninga u trening, najvažnije je da do početka Svjetsog prvenstva budemo u top formi. Prijateljske utakmice su samo pokazatelj Ove probne utakmice su samo pokazatelj onoga što radimo na treninzima. Trudit ćemo se da budemo zajedno, da budemo složni. Želimo na Svjetskom prvenstvu predstaviti BiH u najboljem svjetlu. Protiv Španaca ćemo ostaviti srce na terenu za našu BiH”, kazao je Musa.

Sani Čampara

Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Sličan stav imao je i Sani Čampara koji je istakao da zbog različitih događanja igrači nisu stalno bili zajedno, ali je dodao da ima dosta vremena da se napravi prošlogodišnja atmosfera.

“Španija je najteži test na pripremama, jer je Španija odlična reprezentacija. Ta utakmica će pokazati na čemu moramo raditi do Svjetskog prvenstva”, istakao je bio Čampara.

Utakmica između Bosne i Hercegovine i Španije na rasporedu je sutra od 21:15 sati u dvorani Mirza Delibašić.