Završeno najduže istraživanje ljudskog razvoja u historiji
Foto: Harvardmagazine.com

Završeno najduže istraživanje ljudskog razvoja u historiji

triumphs_of_experience

Foto: ricochet.com

Univerzitet Harvard započeo je istraživanje ljudskog razvoja davne 1938. godine. Odlučili su da će 268 studenata muškog spola pratiti kroz život kako bi saznali koji su to glavni razlozi koji omogućavaju čovjeku da uspije u životu.

Naučnici su ispitanike promatrali psihološki, antropološki i fizički, te su ih rangirali po koeficijentu inteligencije, religijskoj pripadnosti i političkoj. Uzeli su u obzir i porodične odnose, dužinu spolnog organa te naviku u konzumiranju alkohola.

Ovaj projekat predstavlja najduže istraživanje u historiji koje je trajalo čak 75 godina i koštalo 25 miliona dolara. Zaključci su svedeni u knjigu „Triumphs of Experience“ koji je potpisao vođa projekta posljednjih 30 godina, George Vaillant. „Sreća je ljubav. Velika tačka!“ bio je zaključak Vaillanta.

Rezultati ovog istraživanja kažu kako uspješan i kvalitetan život srednjeg doba ne znači isti takva život u penzionerskim danima. Dokazano je da zrelo doba može ispraviti posljedice lošeg djetinjstva, mada je sretno djetinjstvo veći garant za život pun elana.

Brak nakon navršenih 60 godina donosi veće zadovoljstvo, dok na starenje  kasnom životnom dobu više utiču navike stečene do 50 godine života. Mirna i lijepa starost više zavisi od nas samih nego od gena koje nosimo.

Ni natprosječnog muškarca neće zaustaviti njegov IQ da konzumira alkohol koji je najčešći razlog razvoda, ljubomore i prerane smrti. Česti pratioci su nervoza i depresija.

Inteligencija nije preduslov za bogatstvo. Tokom istraživanja nije zabilježena razlika u zaradi prosječno i natprosječno inteligentnih muškaraca.

Što se tiče seksualnog života, interesantno je da liberali imaju redovniji seks i uživaju u njemu i u 80-im godinama, dok konzervativci svoje seksualno iskustvo završavaju oko 65 godine života. Zašto je to tako, niti jedan urolog nije znao odgovor.

Dobar odnos s majkom tokom djetinjstva je od velike važnosti za uspjeh, zaradu i produktivnost u zrelom dobu. Privržen odnos s majkom kasnije garantuje u prosjeku 87 hiljada dolara veću godišnju zaradu i veću efektivnost u poslu.

Dobar odnos s ocem dovodi do smanjene mogućnosti za anksioznost, i ti muškarci više znaju uživati na odmorima i mnogo su zadovoljniji životom u starosti.

Autor navodi da je najdragocjeniji zaključak istraživanja to da „toplina“ emotivne veze, bliskost, prisnost s partnerom mnogo utiče na sreću i zdravlje u zrelom i kasnom dobu. Muškarci koji su svoje veze opisali kao „tople“ godišnje su u 50-im godinama više zarađivali 141 hiljadu dolara od muškaraca koji nisu u toj mjeri bili zadovoljni svojim vezama.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.