Zanimljive činjenice o kafi i ženskom zdravlju

Veoma često imamo priliku pročitati kako je neko od brojnih istraživanja dokazalo štetne posljedice kafe na naše zdrave, da bi ga ubrzo novo istraživanje demantovalo i uvjerilo nas da je kafa ipak zdrava navika. Što je od toga istina?

Tekst preuzet sa zenskiportal.ba

Većina odraslih ljudi uživa u jednoj od rijetkih svedostupnih i legalnih droga našeg doba – kafi. Instant, espresso, filter, bosanska – sve imaju svoje prednosti i mane, ali jedno im je zajedničko – o njima se često i navelike priča. Kakav uticaj kafa zaista ima na žensko zdravlje?

Redovno ispijanje kafe pomaže u borbi s depresijom: Istraživanje provedeno još 1996. godine na Sveučilištu Harvard pokazalo je kako žene koje dnevno konzumiraju dvije ili više šoljica kafe imaju mnogo manje šanse da počine samoubistvo. Studija je provedena na velikom uzorku od 85.000 žena.

Kafa štiti od cijelog niza oboljenja i kancerogenih bolesti: Osam godina kasnije isto je sveučilište objavilo rezultate nove studije o uticaju kafe na žensko zdravlje. I ovoga se puta pokazalo kako kafa ima brojne blagotvorne učinke – od snižavanja rizika raka debelog crijeva, preko Parkinsonove bolesti do dijabetesa tipa 2. Ipak, naučnici su upozorili da je pametnije ispijanje kafe rasporediti tokom cijelog dana, a ne odmah ujutro popiti velike količine.

Kafa je jednako blagotvorna za žene svih dobnih grupa: Uprkos tome što nam reklame kao prosječnu ispijateljicu kafe predstavljaju mlađu zaposlenu ženu koja uzima pauzu u svom pretrpanom rasporedu kako bi uživala u minuti mira, tišine i okusa kafe, klinička istraživanja pokazuju da pozitivni uticaji kafe na žensko tijelo ne poznaju dobne granice. U studiji provedenoj na više od 50.000 žena između 1980. i 2004. godine prosječna je dob ispitanica bila 63 godine. Ta je studija, također, potvrdila da kafa smanjuje rizik od depresije, kao i da treba dnevno konzumirati 4 šoljice (oko 6 decilitara, ovaj broj treba uzeti s dozom rezerve s obzorom na to da je američka kafa znatno rjeđa i blaža od one koju pijemo u Europi).

Kafa izaziva jaku ovisnost: Nakon dobrih, evo nam i prve loše vijesti. Kofein povećava broj otkucaja srca u minuti te krvni pritisak, a može uticati i na bioritam, s obzirom na to da remeti san. Mnoge žene koje svakodnevno konzumiraju kafu više ujutro uopšte ne mogu bez nje početi dan, a ako je slučajno ne popiju, osjećaju posljedice slične onima koje izaziva prekidanje uzimanja droge, samo u nešto blažoj varijanti – glavobolje, drhtavica i mučnina.

Kafa ima malo kalorija, ali mlijeko i šećer nemaju: Kad govorimo o kafi i njenim pozitivnim uticajima na zdravlje, gotovo uvijek mislimo na čistu crnu kafu bez dodatnih umjetnih sladila, ili još gore, šećera. Samo zbog toga što kafa snižava rizik od dijabetesa ne znači da imate odriješene ruke u količini šlaga ili šećera koju smijete staviti u nju. Šoljica čiste kafe ima oko 3 kalorije, dok šoljica nekih američkih fensi kafa s brojnim dodacima mogu imati i više od 500, koliko ima i Big Mac.

[divider]

Tekst preuzet sa zenskiportal.ba


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.