Vrijeme je za vježbu na mini trampolini
Foto: Sarajevski.ba

Vrijeme je za vježbu na mini trampolini

Trampoline su oduvijek predstavljale sredstvo pomoću kojeg su djeca uživala satima. Ako vam je nekada predstavljalo zadovoljstvo i mamilo osmijeh na lice skakanje na trampolini, vjerovatno će vam i vježbe na mini trampolini dati elana. Faktor zabave je presudan kada je u pitanju istrajnost u vježbanju kroz duže vremensko razdoblje, a mini trampolina upravo zato i motivira na istrajnost.

Mini trampolina idealna je ako želite da iskusite vježbe za ravnotežu, izdržljivost, istezanje i aerobni kapacitet. Mnogo je bitno naglasiti da je izuzetno ugodna za leđa, stopala, koljena i kukove. Zahvaljujući mekoći i elastičnosti podloge zagarantovani su pozitivni efekti bez opterećenja tvrde podloge. Lagano gibanje na mini trampolini sasvim je dovoljno da djeluje preventivno na osteoporozu.

Sportsko-rekreacijski klub Dami oformili su mladi profesori sporta i tjelesnog odgoja koji posjeduju višegodišnje iskustvo u sportskoj praksi. Programi koji se nude u klubu, pružaju toliku raznovrsnost, da svako, bez obzira na dob, spol, njegove trenutne motoričke sposobnosti, može za sebe naći adekvatno tjelesno vježbanje.

U nastavku dr.sc. Damira Vranešić – Hadžimehmedović predsjednik SRK „Dami“ pripremila je par vježbi na mini trampolini, koje će prezentirati trenerica Nermina Jusić.

Vježba broj 1. – Oblikovanje bočnog dijela trupa i nogu

Trampolina

Foto: Sarajevski.ba

 

Stojeći uzručeno, sa opterećenjem u rukama ili bez, jednom nogom na podlozi, dok je suprotna na mini trampolini.

 

 

Trampolina

Foto: Sarajevski.ba

 

 

 

 

 

 

U isto vrijeme podići nogu sa poda i uraditi otklon u tu stranu. Brža izvedba vježbe omogućava paralelno sagorijevanje masnih naslaga. Vježba se izvodi naizmjenično po 20 ponavljanja sa desne, a zatim sa lijeve strane i to u 3 serije.

 

Vježba broj 2. – Oblikovanje bočnog dijela trupa i natkoljenice

Trampolina

Foto: Sarajevski.ba

 

Stojeći uzručeno, jednom nogom na mrežici trampoline, dok druga noga vrhovima prstiju stopala dodiruje vanjski dio iste.

 

 

 

Trampolina

Foto: Sarajevski.ba

 

 

 

 

 

Postepeno se odgurivati od trampolinu stajnom nogom, dok istovremeno suprotnu nogu savijate u koljenu  i povlačite prema gore. Ruke u tom trenutku takođe povlačite do koljena savijene noge. Nakon toga slijedi ponovo spuštanje noge.

Ponavljati u 3 serije po 15 puta sa obje strane.

 

Vježba broj 3. – Oblikovanje zadnjeg dijela natkoljenice i zadnjice

Trampolina

Foto: Sarajevski.ba

Početni položaj je u uporu, sa rukama oslonjenim na trampolinu, dok su noge na podlozi. Tijelo formira jednu liniju.

Trampolina

Foto: Sarajevski.ba

Postepeno podizati jednu nogu ravno sa podloge, sa što manjim ili nikakvim savijanjem u koljenu.

Ponoviti 6-8 puta sa desnom nogom, a zatim lijevom i to u 3 serije.

Vježba broj 4. – Kombinovana vježba za leđa, zadnjicu i noge

Trampolina

Foto: Sarajevski.ba

Vertikalno stojeći, frontalno okrenuti trampolini, sa jednom nogom na njoj, dok je suprotna zanožena i na podlozi. Ruke su ispred i po potrebi sa dodatnim teretom.

Trampolina

Foto: Sarajevski.ba

Paralelno je potrebno saviti u koljenu koje je iza, dok se prednja noga odguruje od trambolinu i postiže efekat poskakivanja. U isto vrijeme odručiti i prilikom ponovnog spuštanja zadnje noge, predručiti.

Vježbu je potrebno uraditi 15 puta desnom a zatim isti broj sa lijevom nogom na trambolini i to u 3 serije.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.