Vladimir Prelog: Nobelovac koji je rođen u Sarajevu
Foto: Historija.ba

Vladimir Prelog: Nobelovac koji je rođen u Sarajevu

Vladimir Prelog je za svoje radove iz oblasti stereoizomerije organskih molekula, 12. decembra 1975. godine dobio Nobelovu nagradu iz hemije

Bivša ulica Petra Dokića u Sarajevu danas nosi ime Vladimira Preloga.

Rođen je za vrijeme austrougarske okupacije, 23. jula 1906. godine u Sarajevu.

Nakon razvoda roditelja seli se u Zagreb, a zatim u Osijek gdje se prvi put susreće sa hemijom.

Hemiju je studirao u Pragu, na visokoj školi hemijsko-tehnološkog inžinjerstva, gdje je i diplomirao 1928. godine, a doktorirao godinu dana kasnije.

U Zagreb se vraća 1935. godine gdje je bio direktor Zavoda za organsku hemiju Tehničkog fakulteta. Početkom Drugog svjetskog rata odlazi u Zurich gdje je od 1942. godine bio direktor na saveznoj Tehničkoj visokoj školi.

Foto: Visitmycountry.net

Foto: Visitmycountry.net

Nobelovu nagradu za hemiju Prelog je dobio za istraživanje organskih molekula i reakcija u stereohemiji koju je podijelio sa John Cornforthom koji se bavio stereohemijom enzimskih reakcija.

Područje njegovih istraživanja su uglavnom heterociklički spojevi, alkaloidi i antibiotici. Glavno zanimanje bila mu je stereohemija molekula, zaokupljao ga je problem prostorne građe molekula.

Stereohemija je grana hemije koja se bavi proučavanjem prostorne organizacije molekula. Dijeli se na statičku stereohemiju, koja se fokusira na prostorne oblike molekula, proučavanje hiralnosti i optičke aktivnosti i na dinamičku stereohemiju, koja se bavi proučavanjem načina na koje prostorna struktura molekula utiče na njegovu reaktivnost, odnosno hemijske osobine.

Bio je zadivljen oblicima tetrajezgra unutar molekule te je od švicarskog umjetnika Hansa Ernija naručio crtež koji će simbolizirati hemijske spojeve.

Prelog je uveo naziv hemijska topologija za područje stereohemije koja se bavi geometrijskim svojstvima molekula. Formulisao je Kan–Ingold–Prelogova pravila prioriteta, koja se koriste u organskoj hemiji za davanje naziva stereoizomerima molekula. Pridonio je objašnjenju strukture stereoida, kinina, strihnina i drugih alkaloida, a sintetizirao je mnoge organske spojeve.

Vladimir Prelog bio je i počasni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Preminuo je u Zürichu 7. januara 1998. godine gdje je i kremiran. Urna sa njegovim pepelom naknadno je položena u Zagrebu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.