Nacrt budžeta za 2018. godinu, a koji iznosi 757.255.600 KM, imat će mnogo više kapitalnih projekata u odnosu na ranije godine, ocijenio je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Investicije se, kako javlja FENA, a prenose sarajevski mediji, u najvećoj mjeri odnose na saobraćajnu infrastrukturu, rekonstrukciju vodovodne mreže, rješavanje tekućih problema u GRAS-u te smanjenje nezaposlenosti.

Najveći iznos planiran je za saanaciju KJKP GRAS u iznosu od 20 miliona KM, od čega će se, između ostalog,  kupovati autobusi, minibusi i trolejbusi, te graditi tramvajska stajališta za kontrolisanu naplatu, rekonstrukciju i obnovu tramvajske pruge, izgradnja punionice za plin…

Za Projekt izgradnje saobraćajnica i rješavanje imovinsko pravnih odnosa trebalo bi se izdvojiti 16.400.000 KM. Planirano je i rješenje problea Raskrsnice na Vogošćanskoj petlji, dok je Direkciji za puteve Kantona Sarajevo za projekt Izgradnja i rekonstrukcija raskrsnica u Kantonu Sarajevo izdvojeno 1.200.000 KM.

Za sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže izdvojeno je nešto više od 6,3 miliona KM, a za dok je za sufinansiranje regionalnog vodovoda Hojta-Bjelašnica-Igman planirano je iznos u visini od skoro 2 miliona KM.

Planirana su i tri miliona KM za nabavku motornih vozila Upravi policije, za nabavku opreme za JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo planirano je 1.060.000 KM, a za opremu u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i JU Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš po milion KM.

Nacrtom budžeta za izgradnju Univerzitetske biblioteke planirano je 1.500.000 KM, a za nabavku opreme za realizaciju Projekta “Elektronski dnevnik” planirano 1.100.000 KM.

Nacrt budžeta za 2018. godinu će biti razmatran 15. novembra na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.