Vlada predstavila Kapitalni projekte za 2018. godinu
Foto: Denis Ruvić, Sarajevski.ba

Vlada predstavila Kapitalni projekte za 2018. godinu

Nacrt budžeta za 2018. godinu, a koji iznosi 757.255.600 KM, imat će mnogo više kapitalnih projekata u odnosu na ranije godine, ocijenio je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Investicije se, kako javlja FENA, a prenose sarajevski mediji, u najvećoj mjeri odnose na saobraćajnu infrastrukturu, rekonstrukciju vodovodne mreže, rješavanje tekućih problema u GRAS-u te smanjenje nezaposlenosti.

Najveći iznos planiran je za saanaciju KJKP GRAS u iznosu od 20 miliona KM, od čega će se, između ostalog,  kupovati autobusi, minibusi i trolejbusi, te graditi tramvajska stajališta za kontrolisanu naplatu, rekonstrukciju i obnovu tramvajske pruge, izgradnja punionice za plin…

Za Projekt izgradnje saobraćajnica i rješavanje imovinsko pravnih odnosa trebalo bi se izdvojiti 16.400.000 KM. Planirano je i rješenje problea Raskrsnice na Vogošćanskoj petlji, dok je Direkciji za puteve Kantona Sarajevo za projekt Izgradnja i rekonstrukcija raskrsnica u Kantonu Sarajevo izdvojeno 1.200.000 KM.

Za sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže izdvojeno je nešto više od 6,3 miliona KM, a za dok je za sufinansiranje regionalnog vodovoda Hojta-Bjelašnica-Igman planirano je iznos u visini od skoro 2 miliona KM.

Planirana su i tri miliona KM za nabavku motornih vozila Upravi policije, za nabavku opreme za JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo planirano je 1.060.000 KM, a za opremu u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i JU Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš po milion KM.

Nacrtom budžeta za izgradnju Univerzitetske biblioteke planirano je 1.500.000 KM, a za nabavku opreme za realizaciju Projekta “Elektronski dnevnik” planirano 1.100.000 KM.

Nacrt budžeta za 2018. godinu će biti razmatran 15. novembra na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.