Vlada KS će predložiti novi Zakon o visokom obrazovanju
Foto: Vlada KS

Vlada KS će predložiti novi Zakon o visokom obrazovanju

U  skladu sa Principima i mjerama djelovanja Vlade Kantona Sarajevo za 2021-2022. godinu, te uvažavajući potrebu da se oblast visokog obrazovanja uredi na cjelovit i sistemski način, Kanton Sarajevo počinje sa izradom Zakona o visokom obrazovanju  i Zakona o naučno-istraživačkoj djelatnosti KS.

Vlada KS je danas imenovala Komisiju za izradu teksta ova dva važna zakona,  na prijedlog novoosnovanog Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

U sastav komisije imenovani su akademik prof. dr. Miloš Trifković, kao predsjednik, dok su za članove imenovani profesori Univerziteta  u Sarajevu sa međunarodnim iskustvom, kao i privatnih univerziteta, te predstavnici studenata, Privredne komore, kao i Udruženja poslodavaca KS.

Rok za izradu teksta Zakona je 60 dana

Zadatak Komisije, koja ima rok od 60 dana za izradu teksta Zakona o visokom obrazovanju, je da  kroz tekst budućeg zakona cjelovito i sveobuhvatno priredi i pravno uredi pitanja obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja na području Kantona Sarajevo, osnivanja, organizacije i rada visokoškolskih ustanova, kao i rukovođenja, finansiranja i upravljanja visokoškolskim ustanovama. Zakonom će biti regulisana i pitanja  obrazovne, naučnoistraživačke i umjetničke djelatnosti visokoškolskih ustanova, organizacije studija, prava i obaveza studenata, uslova za sticanje diploma i drugih javnih isprava, načina osiguranja kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja, statusna pitanja akademskog osoblja…

Po riječima resorne ministrice, prof.dr. Melike Husić-Mehmedović, cilj je dobiti moderan zakon koji može pratiti sve trenutne tokove i promjene u oblasti visokog obrazovanja u svijetu. Njegova implementacija  trebala bi početi od naredne akademske godine.

Zakon o naučno-istraživačkoj djelatnosti će biti donesen poslije, a regulisat će funkcionisanje naučno-istraživačke djelatnosti i instituta. Ovim zakonom treba se urediti model finansiranja naučno-istraživačke i umjetničko-istraživačke djelatnosti, definisanje uvjeta za izbor u naučno-istraživačka zvanja, ekvivalencija naučno-istraživačkih zvanja sa akademskim zvanjima, kao finansijsko izdavanje iz Budžeta KS za naučno-istraživačku i umjetničko-istraživačku djelatnost. 

Istaknuto je da će u ovoj godini biti planirana veća ulaganja u nauku, odnosno jedan posto budžetskih sredstava.

Na današnjoj sjednici su otvorene brojne teme i razmatrana aktuelna pitanja u Kantonu, o kojima će Vlada raspravljati i izjašnjavati se na narednim sjednicama.

Premijer Edin Forto najavio je  održavanje zasebnih tematskih sjednica o rješavanju posljedica pandemije koronavirusa u oblasti zdravstva i privrede, kao i borbe protiv korupcije.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.