ViK isključuje dužnike sa vodovodne mreže
Foto: Denis Ruvić, Sarajevski.ba

ViK isključuje dužnike sa vodovodne mreže

KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo poduzima niz aktivnosti na efikasnijoj naplati svojih potraživanja, što uključuje telefonski kontakt, slanje opomena uz račun, neposredni kontakt na terenu a sve u cilju animiniranja dužnika da plate dugovanje za vodu i odvodnju, saopćeno je iz ovog preduzeća.

Ukoliko navedene mjere nemaju rezultat, preduzeće pristupa isključenju dužnika u skladu sa čl.16 Zakona o komunalnim djelatnostima i čl.65 i 69. Uredbe o opštim uslovima za isporuku vode za piće, odvođenje otpadnih i atmosferskih voda. Isključenje dužnika se provodi u svim slučajevima gdje to tehnički uslovi dozvoljavaju.

Iz ViK-a napominju da se svim dužnicima, kod kojih se vrši isključenje, dostavljaju opomene, kojima se isti obavještavaju o dugovanju i pozivaju, da prije isključenja dođu u preduzeće radi sklapanja Ugovora pod povoljnijim uslovima, odnosno omogućavanja plaćanja dugovanja u više mjesečnih rata, u skladu sa važećim aktima ovog preduzeća.

Ova akcija, kako kažu, vrši se duži vremenski period.

Privremena obustava aktivnosti na isključenju dužnika

Nova Uprava preduzeća će u narednih 15 dana privremeno obustaviti aktivnosti na isključenju dužnika. Istovremeno se upućuje poziv i daje mogućnost dužnicima, iz kategorija fizičkih i pravnih lica, da, u narednih 15 dana, mogu doći u prostorije Službe naplate preduzeća kako bi potpisali Ugovore o plaćanju dugovanja u ratama u skladu sa važećim aktima preduzeća.

Istovremeno se pozivaju sva fizička i pravna lica koji vrše manipulativne radnje na vodomjernim mjestima da mogu doći u Centar za potrošače preduzeća kako bi prijavili ove radnje, na osnovu čega će im biti omogućeno tehnički korektno rješenje.

U ovih 15 dana neće biti nikakvih zakonskih sankcija za sve potrošače koji sami prijave manipulaciju na vodomjernom mjestu i koji sklope Ugovore o plaćanju dugovanja u ratama u skladu sa važećim aktima preduzeća.

Poslije roka od 15 dana primjenjivat će se sve zakonski predviđene mjere, objavljeno je na viksa.info.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.