VIDEO: Sjećanje na velikog pjesnika koji je pjevao o ljubavi i prijateljstvu
Foto: Historija.ba

VIDEO: Sjećanje na velikog pjesnika koji je pjevao o ljubavi i prijateljstvu

Izet Sarajlić bosanskohercegovački historičar filozofije, esejist, prevodilac i pjesnik rođen je 16. marta 1930. godine u Doboju.

Djetinjstvo je proveo u Trebinju i Dubrovniku, a 1945. se nastanjuje u Sarajevu, gdje je završio mušku gimnaziju. U svijet poezije ulazi kao devetnaestogodišnjak i to zbirkom poezije “U susretu”.

Studirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, radio je i kao novinar, a bio je i član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i udruženja intelektualaca Krug 99.

Objavio je preko 30 knjiga poezije. Za Sarajevsku ratnu zbirku pjesnik je rekao: “Ovo je jedina zbirka za koju bih mogao reći da bih volio da je nikada nisam napisao.” 

Pjesme Izeta Sarajlića prevedene su na brojne svjetske jezike i to na makedonskom, slovenačkom, ruskom, turskom, engleskom, albanskom, litvanskom, španskom, njemačkom i drugim jezicima.

Izrasla iz duha vremena u kojem je živio, uvijek aktualna i bliska, poezija Izeta Sarajlića oplemenjuje svakog svog čitatelja i zasigurno se može tvrditi da niko nije utjecao na suvremeno bh. pjesništvo kao Izet Sarajlić. Njegov stih je jednostavan, istinit, bez suvišne dekorativnosti i retorike.

Bio je “svjedok u stihovima” godina etničkog rata u BiH. Posljednja knjiga Izeta Sarajlića je “Qualcuno ha suonato”.

Umro je u Sarajevu, 2. maja 20002. godine u  72. godini života.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.