VIDEO: Sjećanje na Mehmeda Spahu

VIDEO: Sjećanje na Mehmeda Spahu

Na današnji dan, prije 132 godine, rođen je lider Jugoslovenske muslimanske narodne organizacije, član Narodnog vijeća i jedan od ministara u Kraljevini SHS, Mehmed Spaho.

Mehmed Spaho je rođen u Sarajevu 1883. godine. Poticao je iz muslimanske porodice, otac mu je bio veliki poznavalac šerijatskog prava, pa samim tim i kadija u Jajcu, Sofiji, Damasku i Kairu. Osnovnu i srednju školu Mehmed završava u Sarajevu, a pravni fakultet u Beču.

Po povratku u Sarajevo je izabran za sekretara Trgovačko-obrtničke komore gdje ostaje do stupanja u politički život. Bio je član Jugoslovenske muslimanske narodne organizacije i prvo bošnjački član u Vladi Kraljevine SHS. Obavljao je funkcije ministra šumarstva i rudarstva, te trgovine i industrije.

Spaho je umro 1939. godine u Beogradu, a kako smatraju njegovi članovi porodice bio je otrovan. Mehmed je bio moguća prepreka sporazumu Cvetković-Maček, te su tadašnji politički neprijatelji likvidirali Spahu. Prije smrti na njega su izvršena tri neuspješna atentata.

https://www.youtube.com/watch?v=oodWLclC2Vk


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.