VIDEO: Jednom davno u Sarajevu

“Jednom davno u Sarajevu” je dokumentarni film o Top listi nadrealista, dopisnice Al Jazeere Jacky Rowland koja je još jednom pokušala pomiriti nekadašnje kolege i prijatelje.

“Top lista nadrealista ima sve – ljubav, rat, komediju. To je rezultiralo ovim tragikomičnim dokumentarcem, Jednom davno u Sarajevu”, kazala je Jacky Rowland za Al Jazeeru.

Dokumenatarac počinje pričom o mladim, kreativnim ljudima koji su osnovali rock bend Zabranjeno pušenje u Sarajevu, te počeli raditi sedmičnu emisiju na radiju koja kasnije postaje televizijska emisija. Top lista nadrealista nikada nije pala u zaborav i zauvijek je ostavila trag na lijepe stvari ali i one ružne, jer uporedo sa pričom o tri glavna aktera, dokumentarac prikazuje vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Tada Nenad Janković (Nele Karajlić) odlazi u Srbiju, Branko Đurić u Sloveniju dok Zenit Đozić ostaje u Sarajevu.

Jacky Rowland 1997. godine dolazi u Bosnu i Hercegovinu da bude profesor na BBC školi novinarstva gdje upoznaje Zenita sa kojim se ubrzo sprijateljila. Iste godine posreduje u odlasku Zenita u Beograd u namjeri da se pomiri sa Neletom, međutim bezuspješno.

Nakon 17 godina Jacky Rowland je razgovarala sa Đurom, Neletom i Zenitom u još jednom pokušaju pomirenja nekadašnjih kolega i prijatelja. Da li je uspjela u tome i šta su glavni akteri dokumentarca rekli, pogledajte u videu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.