Usvojen Zakon o otpisu dugovanja sportskim kolektivima
Foto: Haris Begić

Usvojen Zakon o otpisu dugovanja sportskim kolektivima

Na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je Zakon o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima.

Zakonom se uređuju uslovi, način i postupak naplate dospjelog, a nenaplaćenog poreznog duga nastalog do 31. decembra 2013. godine, otpis zateznih kamata i troškove prinudne naplate sportskim kolektivima u Federaciji BiH, a predviđeni su i modaliteti za smanjenje otplate glavnice. Donošenjem ovog zakona biti će omogućeno privatiziranje klubova, čime bi se situacija u bh. sportu mogla značajno popraviti.

Ovo prvi korak države prema sportu i klubovima u kojima se već godinama gomilaju višemilionska dugovanja. Tako će bh. klubovi ostati bez poreznih opterećenja, šti se može smatrati historijskim danom za sport u našoj zemlji. Porezna uprava će omogućit klubovima da lakše dobiju licencu za nastup već u predstojećim evropskim mečevim

Period otplate je deset godina, a klubovi koji odmah izvrše obaveze po osnovu kamata, imati pravo i na otpis 30 posto dugova po osnovu glavnice.

Među najvećim dužnicima su ujedno i najveći sportski kolektivi u našoj zemlji. To su u prvom redu fudbalski klubovi Sarajevo, Željezničar, Sloboda i Čelik, kao i Univerzitetsko sportsko društvo Bosna.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.