Uskoro rekonstrukcija pločnika ispred zgrade Predsjedništva BiH
Foto: CIN

Uskoro rekonstrukcija pločnika ispred zgrade Predsjedništva BiH

Krajem ove sedmice trebalo bi da započnu radovi na rekonstrukciji pločnika ispred glavnog, odnosno svečanog ulaza u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije tog dijela pločnika Titove ulice koji obuhvata prostor između ulica Musala i Reisa Džemaludina Čauševića je 362.812,65 maraka, a zajednički ga finansiraju Općina Centar i Direkcija za ceste Federacije BiH sa jednakim iznosima sredstava.

Projekt rekonstrukcije pločnika izradila je firma Es hydrotechich d.o.o. Sarajevo, u skladu sa stručnim mišljenjem Zavoda za zaštitu spomenika koji je u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, pošto je u pitanju prostor uz zgradu Predsjedništva koja je nacionalni spomenik.

Nakon provedene tenderske procedure, za izvođača radova izabrana je građevinska firma ”Sela” sa čijim je direktorom Seadom Tutićem ugovor potpisao načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, u ime investitora.

Kako je projektom planirano, prvo će biti uklonjen stari oštećeni asfalt duž cijele dionice, a zatim slijedi regulacija odvoda oborinskih voda i postavljanje nove tamponske podloge na koju će biti položene granitne kocke (kaldrma) veličine 10×10 centimetara. Na kraju radova će biti urađena i rekonstrukcija ograde oko zelenih površina koje će također biti uređene.

Za nadzor je zadužena firma Coning d.o.o. Sarajevo, a završetak radova planiran je za 45 dana.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.