Uskoro nova stanica za Nextbike bicikle u Sarajevu
Foto: Sarajevski.ba

Uskoro nova stanica za Nextbike bicikle u Sarajevu

Prije nešto više od mjesec dana u glavnom gradu naše zemlje s radom je počeo prvi bike sharing sistem u Bosni i Hercegovini – Nextbike.

Kako su za portal Mondo.ba istakli iz Nextbikea, jako su zadovoljni reakcijama.

Kako bi koristili ovaj bike shearing sistem potrebno je izvršiti registraciju na oficijelnoj stranici Nextbike. Godišnja članarina, koja se može potrošiti na vožnje iznosi 20 KM. Uz članarinu dobijate i 30 minuta besplatne vožnje dnevno. Jedan sat vožnje, nakon isteka 30 besplatnih minuta, košta 1.5 KM, a vožnja duža od 5 sati (do maksimalno 24 sata), košta 20 KM. Osobe koje imaju godišnju članarinu u Sarajevu moći će ovaj sistem koristiti i u drugim svjetskim gradovima

“Mogu reći da su premašena naša očekivanja. Do sada imamo preko 2000 registrovanih korisnika što je zaista odlično. Ono što je najvažnije vidimo da se bicikli baš koriste i često se mogu vidjeti na ulici. Imamo oko 150 najmova po danu. Veliki broj registrovanih preuzimanja bicikala dešava se ujutro i u popodnevnim satima, što znači da građani sistem koriste za odlazak na posao, ali ih koriste i rekreativci”, kazao je za portal Mondo.ba Ahmed Ćerimović, prvi čovjek Nextbikea.

On je za ovaj portal potvrdio da nije bilo pokušaja krađe bicikala, kao ni pokušaja vandalizma.

Trenutno postoji šest lokacija na kojima građani Sarajeva mogu preuzeti i ostaviti bicikle i to kod Sportskog centra Safet Zajko, Hotela Radon plaza, Općine Novi Grad, Hotela Bristol, te šoping centara Importane i Alta. Prema Ćerimovićevim riječima, sredinom jula bi trebali dobiti još jednu stanicu koja će se nalaziti kod BBI centra.

Međutim, za otvaranje novih stanica, kojih je zaista potrebno, naručito u općinama Novo Sarajevo i Stari Grad, bit će potrebno da se uključe lokalne i gradske strukture koje bi trebale dodijeliti prostor za nove stanice kako bi građani imali što bolji i efikasniji “bike sharing” sistem.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.