Uništen jedan od najvećih terminala za izvoz šećera
FOTO: rte.ie

Uništen jedan od najvećih terminala za izvoz šećera

U požaru koji je izbio u brazilskoj najvećoj luci izgorjelo je oko 180.000 tona sirovog šećera i zaustavilo trgovinu više od 10 miliona tona šećera na šest mjeseci.

Oštećeno je šest skladišta, zbog čega su porasle cijene na međunarodnom tržištu, javlja BBC. Cijene šećera su porasle za šest posto nakon što se proširila vijest o požaru, koji je izbio oko šest sati po lokalnom vremenu.

Vatrogasci su uspjeli da stave pod kontrolu požar nako šest sati borbe sa vatrom. Uzrok požara će biti poznat nakon istrage koju provode brazilske vlasti.

Brazil je najveći svjetski izvoznik šećera i zauzima oko polovine međunarodne prodaje, a terminal koji je zahvaćen požarom pripada brazilskoj kompaniji Copersucar. Četiri preostala terminala funkcioništu normalno, a analitičari tvrde da brazil ima dovoljno kapaciteta kako bi nastavio normalan izvoz.

Radi se o najvećem požaru u historiji luke Santos, iz koje se izvezlo oko 12,8 miliona tona šećera za osam mjeseci ove godine.Udaljena je 80 kilometara od Sao Paula. U 19. i 20. stoljeću je bila mjesto s kojeg se izvozila kafa, a u nju su stigli milioni evropskih imigranata, koji su u Brazil došli do pedesetih godina.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.