U Sarajevu obilježen Svjetski dan izbjeglica
Foto: Europa.ba

U Sarajevu obilježen Svjetski dan izbjeglica

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zajedno sa predstavništvom visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Bosni i Hercegovini obilježili su 20. juni,  Svjetski dan izbjeglica pod globalnim motom “We stand #WithRefugees/Mi smo uz izbjeglice”.

U Umjetničkoj galeriji u Sarajevu, uvodnim obraćanjima ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac i predstavnice Regionalnog predstavništva UNHCR-a za jugoistočnu Evropu i Predstaništva u Bosni i Hercegovini, Anne-Christine Eriksson otvorena je multimedijalna izložba fotografija i priča o izbjeglicama u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Borovac je izjavila da se važno prisjetiti 2,2 miliona građana, koji su u BiH morali napustiti svoje domove devedesetih godina. 1,2 miliona bh. građana zatražilo je status izbjeglice u 100 zemalja svijeta, dok ih je milion bilo interno raseljeno. Od 1,2 miliona naših građana, 450.000 do sada se vratilo u BiH, dok se oko 18.700 osoba iz BiH još uvijek nalazi u statusu izbjeglice, naglasila je Borovac.

98.000 osoba u BiH ima status interno raseljenih osoba a nažalost, više od 8.000 osoba i dalje živi u kolektivnim centrima čije je zatvaranje planirano do 2020. godine, što je strateški cilj Bosne i Hercegovine.

65,6 miliona ljudi u svijetu je bilo prisilno raseljeno krajem 2016. godine, što znači da je svaka 113. osoba u današnjem svijetu raseljena. Od te brojke, 22,5 miliona je izbjeglica, među kojima ih je najviše iz Sirije – 5,5 miliona, te Južnog Sudana, odakle je izbjeglo više od 1,8 miliona ljudi. Broj interno raseljenih lica unutar njihovih domovina je krajem prošle godine bio 40,3 miliona, dok je tokom 2016. godine registrirano i 2,8 miliona osoba tražitelja azila.

Svjetski dan izbjeglica obilježava od 2001. godine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.