U Sarajevo dolaze najeminentniji neurohirurzi iz regije
Foto: kcus.ba

U Sarajevo dolaze najeminentniji neurohirurzi iz regije

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, od 22. do 25. oktobra 2015. godine, bit će održan drugi Kongres neurohirurga jugoistočne Evrope koji će okupiti najeminentnija imene iz oblasti neurohirurgije kako iz regije tako i ostatka svijeta, a očekuje se nekoliko stotina učesnika, javlja Radiosarajevo.ba.

Udruženje neurohirurga jugoistočne Evrope osnovali su neurohirurzi iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine u oktobru 2012. godine kao neprofitabilnu i apolitičnu organizaciju. Misija Udruženja je djelovanje ‘bona fide’ s ciljem postizanja bolje komunikacije i saradnje između neurohirurga jugoistočne Evrope, a vođeni istim ciljem Udruženju su se do danas pridružile i kolege iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Albanije, Kosova, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Grčke, Kipra i Turske. Rad Udruženja su do sada zvanično podržali i evropska i svjetska asocijacija neurohirurga.

Udruženje neurohirurga jugoistočne Evrope (SEENS) će tim povodom u petak držati drugi sastanak s ciljem definiranja organizacionog, naučnog i počasnog odbora kao i ostalih protokolarnih pojedinosti.

”Pored definisanja članova organizacionog, naučnog i počasnog odbora 2. Kongresa SEENS-a koji ćemo organizovati u Sarajevu u oktobru iduće godine, danas ćemo definisati i ulogu bosanskohercegovačkog Udruženja neurohirurga u organiziranju Kongresa”, kazao je prof. dr. Kemal Dizdarević, predsjednik organizacionog odbora i potpredsjednik Udružena neurohirurga jugoistočne Evrope.

On je dodao da se vrlo bitno pitanje o kojem će diskutirati odnosi na tematiku simpozija i seminara koje će SEENS organizovati zajedno sa drugim regionalnim udruženjima, te evropskom i svjetskom asocijacijom neurohirurga, javlja Radiosarajevo.ba.

Prvi Kongres se održao u Beogradu u novembru prošle godine, a okupio je oko 300 aktivnih učesnika i 117 predavača iz cijelog svijeta koji su govorili o trendovima u oblasti neurohirurgije.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.