U četvrtak koncert solista Sarajevske filharmonije
Foto: Sarajevska filharmonija

U četvrtak koncert solista Sarajevske filharmonije

Nakon uspješnog koncerta na otvorenom na kojem je izvela muziku iz filmova na svečanom otvarenju Vijećnice, Sarajevska filharmonija se vraća svom redovnom repertoaru.

Na koncertu koji će se održati u Narodnom pozorištu Sarajevo u četvrtak 15. maja predstavit će se solisti Sarajevske filharmonije Arijana Zupčević (violina) i Etleva Karadža (viola), pod dirigentskom palicom Samre Gulamović.

Nastupit će u Mozartovoj Sinfoniji concertante, djelu u kojem je Mozart eksperimentisao s koncertnim i simfonijskim stilom stvorivši kompleksnu solističku i orkestralu dinamiku. Sinfonia concertante je djelo poznato po svojoj toploj ekspanzivnosti, a posebno je ugodan drugi stav Andante sa svojim zanosnim dijalogom između dva solista. Mozartov kratak život (1756.-1791.) ostavio je vjerojatno najdublji pečat u velikoj i bogatoj knjizi svjetske muzičke kulture.

U drugom dijelu koncerta bit će izvedena 7. simfonija još jednog velikana, Ludwig van Beethovena, praizvedena sa velikim uspjehom u Beču 1813. godine kojom je dirigovao sam kompozitor.
Koncert će se održati sa početkom u 20 sati, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta u redovnim radnim terminima.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.