Nakon uspješnog koncerta na otvorenom na kojem je izvela muziku iz filmova na svečanom otvarenju Vijećnice, Sarajevska filharmonija se vraća svom redovnom repertoaru.

Na koncertu koji će se održati u Narodnom pozorištu Sarajevo u četvrtak 15. maja predstavit će se solisti Sarajevske filharmonije Arijana Zupčević (violina) i Etleva Karadža (viola), pod dirigentskom palicom Samre Gulamović.

Nastupit će u Mozartovoj Sinfoniji concertante, djelu u kojem je Mozart eksperimentisao s koncertnim i simfonijskim stilom stvorivši kompleksnu solističku i orkestralu dinamiku. Sinfonia concertante je djelo poznato po svojoj toploj ekspanzivnosti, a posebno je ugodan drugi stav Andante sa svojim zanosnim dijalogom između dva solista. Mozartov kratak život (1756.-1791.) ostavio je vjerojatno najdublji pečat u velikoj i bogatoj knjizi svjetske muzičke kulture.

U drugom dijelu koncerta bit će izvedena 7. simfonija još jednog velikana, Ludwig van Beethovena, praizvedena sa velikim uspjehom u Beču 1813. godine kojom je dirigovao sam kompozitor.
Koncert će se održati sa početkom u 20 sati, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta u redovnim radnim terminima.