U BiH 27 posto građana živi teško
Foto: Sarajevski.ba

U BiH 27 posto građana živi teško

Foto: Sarajevski.ba

Foto: Sarajevski.ba

Od 143 zemlje u kojima je Gallup uradio istraživanje, Bosna i Hercegovina je zauzela 13. mjesto sa 27 posto građana koji teško žive, odnosno nalaze se u stanju patnje.

Bugarska je treću godinu zaredom na prvom mjestu sa čak 39 posto građana koji žive toliko teško da se može smatrati da je njihov život patnja.

Iza Bugarske nalaze se Armenija (37 posto), Kambodža (35 posto), Haiti (32 posto), Mađarska (32 posto), Madagaskar (31 posto), Makedonija (31 posto), Iran (31 posto), Sirija (29 posto), Afganistan (29 posto), Libanon (29 posto) i Tanzanij (28 posto).

Građani su ocjenjivali od jedan do 10 svoje trenutne živote i očekivanja u budućnosti. Oni koji su dali ocjenu četiri ili nižu, nalaze se u stanju patnje. Prema Gallupu to je trećina ljudi u Bosni i Hercegovini, prenosi Dnevni avaz.

Najlagodniji život imaju građani Islanda, Katara, Švedske, Norveške, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nigerije, Švicarske, Venecuele, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Danske, Tajlanda, Holandije, Kuvajta i Libije.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.