Tužilaštvo traži nastavak procesa protiv Šešelja
Foto: icty.org

Tužilaštvo traži nastavak procesa protiv Šešelja

Foto: icty.org

Vojislav Šešelj / Foto: icty.org

Haško tužilaštvo zatražilo je od Pretresnog vijeća da naloži nastavak procesa protiv Vojislava Šešelja i da ponovo otpočne raspravu na osnovu postojećeg zapisnika, čim novoizabrani sudija Mandiaje Nijang potvrdi da je upoznat sa zapisnikom.

Tužilaštvo je uputilo podnesak kao odgovor na poziv koji je Pretresno vijeće 13. novembra uputilo svim stranama da se izjasne o nastavku procesa poslije izuzeća sudije Frederika Harhofa na zahtjev Šešelja.

“Nastavak procesa u fazi rasprave na osnovu postojećeg zapisnika je pravedan i ekspeditivan način daljeg postupanja”, ocjenjuje Tužilaštvo u podnesku koji datira od 29. novembra, a koji je Haški tribunal danas objavio.

Pretresno vijeće bi trebalo da stranama odredi rok od 14 dana za podnošenje žalbe na odluku o nastavku procesa i da, bez obzira na eventualnu žalbu, ponovo otpočne raspravu, čim sudija Nijang potvrdi da je upoznat s postojećim zapisnikom, ocjenjuje se u podnesku.

Tužilaštvo navodi da sudije mogu da preispituju i ponovo razmatraju dokaze u pisanoj formi, pored toga što imaju pristup i transkriptu, audio i video snimcima dosadašnjeg procesa.

U podnesku se, također, podsjeća da je nastavak procesa na osnovu postojećeg zapisnika u skladu s ranijom praksom Tribunala i da se time ne krše prava optuženog.

U svom odgovoru na poziv za iznošenje mišljenja o nastavku procesa, Šešelj je prošle nedjelje zatražio od Haškog tribunala da ga hitno oslobodi, pošto smatra da se postupak koji se protiv njega vodi ne može nastaviti na pravičan način i da mu na ime odštete za kršenje prava isplati 12 miliona eura.

Konstatirajući da je sudija Harhof bio član Pretresnog vijeća tokom čitavog pretresnog postupka, Šešelj zaključuje da su svi elementi tog postupka ništavni i da se postupak, kao takav, ne može nastaviti, a da s pravne tačke gledišta nije moguće automatski uključiti novoimenovanog sudiju Nijanga u proces.

Sudsko vijeće Haškog tribunala odobrilo je krajem augusta zahtjev lidera Srpske radikalne stranke za izuzeće sudije Harhofa zbog sumnje u njegovu nepristrasnost.

Danski sudija je bio član raspravnog vijeća koje je od 2007. do marta ove godine Šešelju sudilo po optužnici za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini od 1991. do 1993. godine.

Vršilac dužnosti predsjednika Tribunala sudija Karmel Adjijus imenovao je krajem oktobra senegalskog sudiju Nijanga kao člana sudskog vijeća u procesu protiv Šešelja.

Adjijus je izrazio mišljenje i da bi Sudsko vijeće trebalo da se konsultira sa Šešeljem oko toga da li da saslušanja budu ponovljena ili da se postupak nastavi s novopostavljenim sudijom.

Šešelj se dobrovoljno predao Tribunalu u februaru 2003. godine i od tada je u pritvorskoj jedinici tog suda u Sheveningenu. Prilikom prvog pojavljivanja pred Sudskim vijećem izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.