Obilježeno trinaest godina od ubistva Denisa Mrnjavca
Foto: Sarajevski.ba

Obilježeno trinaest godina od ubistva Denisa Mrnjavca

Danas se navršava trinaest godina od tragične smrti sarajevskog srednjoškolca Denisa Mrnjavca kojeg su 5. februara 2008. godine u tramvaju napala tri maloljetna delinkventa, da bi narednog dana preminuo od teških tjelesnih povreda.

Tog kobnog dana, ubitstvom Denisa Mrnjavca, prekinuta je nevina mladost 17-godišnjeg dječaka, u namjeri da se iz čiste obijesti pokaže i dokaže sila napadača.

Dvije godine nakon ubistva trojica napadača su osuđeni. Nermin Sikirca je osuđen na 10 godina zatvora za ubistvo. Ademir Lelović osuđen na 15 godina zatvora i  Berin Talić osuđen je na 10 godina zatvora. Armina Milić, majka Ademira Lelovića, oslobođena je optužbi za pomaganje počiniteljima nakon ubistva.

Denis Mrnjavac
Foto: Sarajevski.ba

Danas je polaganjem cvijeća kod tramvajskog stajališta u blizini Tehničke škole, gdje je ubijen Denis, obilježena još jedna tužna godišnjica njegove smrti.

U poslijepodnevnim satima planiran je obilazak vječnog počivališta Denisa Mrnjavca u Lepenici, na groblju Boljkovići, te sveta misa.

“Svih ovih godina tragedija moga sina nije dala nikakav rezultat i nije nikakva opomena, jer iza Denisa još uvijek nedužna djeca stradaju, a mislila sam kada se već taj strašni čin dogodio da je Denis žrtva za svu nedužnu djecu i da će to biti opomena za sva vremena i ovom gradu i društvu i našoj državi. Međutim, ništa se ne mjenja” rekla je Ana Mrnjavac, majka ubijenog Denisa.

Inicijativa za nagradu Denis Mrnjavac

Damir Arnaut, državni parlamentarac uputio je inicijativu prema Vijeću ministara BiH da se uspostavi nagrada Denis Mrnjavac za toleranciju i humano ponašanje.

Denis Mrnjavac
Foto: Sarajevski.ba

Nagradu Denis Mrnjavac svake godine bi dodjeljivalo državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ili Vijeće ministara BiH, ovisno o odluci i u skladu sa procedurom koja se propiše jednom učeniku ili učenici, a s ciljem očuvanja sjećanja na sve žrtve nasilja.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.