“The Glorious” film o Slavenima: Od represije i genocida do borbe za slobodu

“The Glorious” film o Slavenima: Od represije i genocida do borbe za slobodu

The Glorious” je film o Slavenima, o njihovom nastanku i opstanku kroz historiju s jednim jedinim pitanjem na koje Zapad nije bio u stanju odgovoriti – Ko su Slaveni?

Odgovor na ovo teško pitanje pokušali su dati Yakov i Ruthie Alekseyev uz podršku eksperata kao što su: MARIA MUSTAPIC WIELOWIEYSKA, ANDRZEJ WIELOWIEYSKI, DR FLORIN CURTA, DR MARKO A HOARE, KRISTAPS ANDREJSONS, OLGA KOLODITSKAYA, RUSLAN TRAD.

Film je sniman na više lokacija – Bugarska, Češka, Hrvatska, Srbija, Austrija, Bosna i Hercegovina i mnoge druge, a svjetlo dana ugledat će u septembru 2023. godine.

Iako se često izjednačava sa Rusijom, slavenska etnička pripadnost se zapravo širi po zemljama istočne Evrope, nacijama koje dijele lingvistiku, folklor, hrabrost pa čak i sklonost ka destilovanom alkoholu.

Kroz ovaj film se objašnjavaju najvažnije historijske tačke Slavena. Bitno je  objasniti je naziv etničke grupe, historijske činjenice kao npr. događaj iz 1683. kada su na vratima Beča hrišćansku Evropu spasili poljski Slaveni i to nije jedini put da se to dogodilo. Pored togas, u dokumentarac smo unijeli i jedan važan element, a to je – slavenska bajka. Slaveni odakle god da su, bilo da je riječi o Poljskoj, Bugarskoj, BiH oni će vam pričati o bajkama uz koje su odrasli i upravo one će objasniti svijetu slavenski način razmišljanja – poručila je autorica filma Ruthie Alekseyev.

Od brutalnih represija i genocida do hrabrih protesta pred smrću i odlučnosti da se po svaku cijenu bore za slobodu. Slavenska kultura, prema svemu sudeći, puna je konstantne kontradikcije za ostatak svijeta i upravo je to jedan od razloga nastanka ovog filma. Pokušati objasniti Zapadu Djelovanje slavena.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.