Svi transferi Željezničara u posljednjih deset godina
Foto: Sarajevski.ba

Svi transferi Željezničara u posljednjih deset godina

Sarajevski Željezničar slovi kao klub koji mnogo pažnje posvećuje mladim fudbalerima, a u nastavku pročitajte koje je fudbalere Željo u proteklih deset godina afirmisao i zaradio na njima.

Krenimo od sezone 2005/2006 u kojoj je veliki broj fudbalera napustilo Grbavicu. Neki od njih su sadašnji reprezentativci naše zemlje, Edin Džeko i Avdija Vršajević. Baš kao i svi, i ova dva fudbalera su otišla bez obeštećenja.

Bosna i Hercegovina - Kipar

Edin Džeko / Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

U narednoj sezoni, 2006/2007 ponovo je bilo prometno. Stigao je Sanel Jahić kao veliki talenat, te najbolji fudbaler ljutog rivala sa Koševa, Albin Pelak. Što se tiče odlazaka politika se nije puno mijenjala. Ervin Zukanović, dijete Plavih, je otišao u Austriju u Lustenau bez obeštećenja, Albin Pelak je odigrao samo pola godine i otišao u Rusiju također bez obeštećenja. Put Rusije je krenuo i Damir Memišević, a ne treba napominjati da Željo nije ništa zaradio. Ipak, te godine su Plavi i unovčili jednog igrača. Riječ je o tada jednom od najboljih fudbalera lige, bivšim reprezentativcem BiH, Admiru Vladaviću. Admir je prešao u Žilinu za oko 200.000 KM.

Sezona 2007/2008 je po svemu navijačima Plavih za zaborav. Standardno, veliki broj igrača je napustilo Grbavicu, a izdvojit ćemo odlaske Amira Spahića u moskovski Torpedo, te odlazak Sanela Jahića u Aris. Prvi je otišao bez naknade, dok je transfer Jahića, koji je igrao odlično u plavom dresu, iznosio oko 40.000 KM.

Čak deset novih fudbalera je stiglo na Grbavicu u sezoni 2008/2009. Između ostalog, Sead Bučan, Srđan Stanić, Predrag Šimić i drugi. Klub je napustio golman Zdenko Baotić koji je otišao u Sturm, te dva najbolja igrača Željezničara u to vrijeme, Boubacar Dialiba i Semir Štilić. Prvi je otišao u Real Murciu za oko 300.000 KM, dok je iznos transfera Štilića u Lech Poznan enigma. Neki kažu oko 500.000 KM, ali nikada nije bilo zvanične potvrde.

Potom u sezoni 2009/2010 dolazi najveće pojačanje za Želju, Amar Osim. Napravio je pravu čistku na Grbavici u kojoj je 11 fudbalera dobilo slobodne papire. Enes Sipović, sadašnji fudbaler Westerloa, već iz juniora je otišao u Otelul, a kapiten Plavih, Edin Cocalić nije želio produžiti ugovor, te ga je Osim poslao “na tribine”. Ipak, grčki Panionios je odlučio angažovati Cocalića, a na račun kluba iz Zvorničke 27 je uplaćeno oko 150.000 KM.

Nakon osvojene titule klub napuštaju Predrag Šimić i Sead Bučan koji odlaze u Split, a na njihova imena Željo dobija oko 100.000 KM. Nakon nesporazuma Semir Kerla odlazi bez obeštećenja u Panserraikos, a “desetka” Plavih, Samir Bekrić, pojačava redove Incheon Uniteda i Željezničar profitira oko 600.000 KM.

FK Zeljeznicar - HSK Zrinjski

Armin Hodžić / Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

U sezoni 2011/2012 Željo je prodao reprezentativce Ibrahima Šehića i Edina Višću. Novac od Šehića Željo još nije dobio, a vrijednost iznosi oko 1.000.000 KM. Višća je Želji donio oko 900.000 KM. Kao juniori, Plave napuštaju Armin Hodžić koji odlazi u Liverpool i Armin Čerimagić koji ide u Gent. Željo je na njihova imena dobio samo naknadu za treniranje.

Sezona 2012/2013 nije donijela mnogo profita Želji. Zajko Zeba je otišao u Split za nekih 100.000 KM i oprost dugova.

Narednu sezonu je veliki broj prvotimaca napustilo Želju. Eldin Adilović je otišao u Samsunspor za 100.000 KM, dok su Bogičević, Vasilić, Bekrić dobili slobodne papire.

Tekuća sezona za Željezničar je bila jako turbulentna na svim poljima. Što se tiče odlazaka na kojima je Željo zaradio to su Zolotićev i Svrakin. Zolotić je otišao u Gent za oko 300.000 KM, a Svraka u iranski Paykan za nepoznatu svotu novca, ali se spominje oko 100.000 KM.

BiH - Mađarska U21

Nermin Zolotić / Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Željo je tako u proteklih deset godina zaradio oko 4.390.000 KM. Fudbaleri na kojima je zaradio, a prošli su omladinski pogon Plavih su Štilić (sadašnji klub – Wisla), Cocalić (Mechelen), Šehić (Qarabag), Zolotić (Gent), Svraka (Paykan). Igrači koji su na Grbavicu stigli kao neafirmisani, potom su donijeli zaradu Plavima i napravili kvalitetne karijere su Jahić (Grasshopper), Vladavić, Dialiba (Crakow), Bekrić (Bunyodkor), Višća (Istanbul BB), Zeba (Sloboda). Neki od igrača koji su ponikli na Grbavici i još u vrijeme igranja za juniore otišli su Džeko (Manchester City), Zukanović (Chievo), Sipović (Westerlo), Hodžić (Dinamo), Čerimagić (Gent), Hajradinović (Gent), Gojak (Dinamo)

Jedno je sigurno, Plavi su dolaskom Amara Osima počeli prodavati fudbalere za ozbiljne novce, a koliko će u budućnosti novaca na Grbavicu donijeti transferi Kvesića, Stanića, Memije, Bajića, Sadikovića, Hadžiahmetovića ostaje nam da vidimo.

Visine transfera su uzete sa portala transfermarkt.de.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.