Stop ugrizu! Zašto borci za prava životinja ne brane napuštene pse u Bijeljini?
Foto: Sarajevski.ba

Stop ugrizu! Zašto borci za prava životinja ne brane napuštene pse u Bijeljini?

Neljudski i potpuno promašeni Zakon o dobobiti životinja koji je 2009. godina donijela PS BiH se ne provodi na teritoriji čitave BiH, saopćila je danas Udruga građana za zaštitu čovjeka od ugriza pasa-lutalica Stop ugrizu!.

U saopćenju ove udruge navodi se da je prije nekoliko dana u mnogim medijima je objavljen članak o tome kako se problem pasa-lutalica rješava na području općine Bijeljina. U članku je direktor firme koja je zadužena za kafilerijske poslove potvrdio ono što je već odavno bila javna tajna.

“Nakon izjave direktora veterinarske stanice Primavet koji je izjavio da se psi-lutalice pokupljeni sa Bijeljinskih ulica eutanaziraju nakon 30 dana boravka u azilu, bez obzira da li su agresivni li nisu, da li su bolesni ili nisu, očekivane su žestoke reakcije Udruženja za zaštitu životinja i samostalnih aktivista. Međutim, umjesto žestokih reakcija, slanja mailova iz svih dijelova svijeta i poziva na proteste, od strane onih od koji su očekivane reakcije, vladao je samo muk. Nije bilo bombastičnih naslova u medijima koji podržavaju ‘zaštitnike’ pasa-lutalica, tipa: Ovo je fašizam!”, navodi se u saopćenju.

Također se navodi da političare i građane Bijeljine koji odobravaju rješavanje problema lutalica eutanazijom nakon 30 dana, niko nije nazvao ubicama, niko nije proklinjao njih i njihovu djecu…

Iz ove udruge pitaju zašto protivnici izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, nisu napali nikoga u Bijeljini ili Banjoj Luci?

“Na ulicama Bijeljine nema pasa lutalica, pa samim tim nema ni materijala za njihove malverzacije i punjenje vlastitih džepova pod maskom brige za njih preko: sterilizacija i kastracija, udomljavanja pasa, hranjenja na ulicama, smještaja u pansione za pse i čega sve ne. Zaštitnici pasa lutalica, ljude koji se zalažu za Izmjene i dopune zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, nazivaju fašistima i pokušavaju ih predstaviti ostatku svijeta, kao nekog ko želi ‘krv na ulicama’, iako sve manje ljudi vjeruje u to”, stoji u saopćenju.

Pobornici izmjena zakona su ogromna prepreka između njih i općinskih budžeta koje su planirali bezočno pljačkati raznim projektima koje im omogućava postojeći zakon!

“Eto, zato, za razliku od Sarajeva, Zenice.. u Bijeljini ne žive fašisti i ubice“, riječi su kojima se završava saopćenje Udruge Stop ugrizu!.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.