Sretan rođendan draga domovino!
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Sretan rođendan draga domovino!

Danas se navršava 71. godina od kada je održano prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBIH) u Mrkonjić Gradu.

Bosna i Hercegovina je tog 25. novembra 1943. godine obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine kada je pala pod upravu Osmanskog carstva.

Na osnivačkoj skupštini ZAVNOBIH-a prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva današnje države.

Na drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a, održanom od 30. juna do 02. jula 1944. godine, u Sanskom Mostu, definitivno je potvrđena državnost Bosne i Hercegovine. Na ovom zasjedanju također je odobren rad bosanskohercegovačke delegacije na Drugom zasjedanju AVNOJ-a i proglašena je ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata kao građana BiH, a ZAVNOBiH je proglašen najvišim zakonodavnim i izvršnim predstavničkim tijelom Bosne i Hercegovine.

Tada je BiH pravno konstituirana kao država ravnopravnih građana Srba, Hrvata i Muslimana, čiji su predstavnici odlučili da zemlja kao federalna jedinica uđe u sastav Demokratske Federativne Jugoslavije i da bude ravnopravna sa ostalih pet republika. Kao rezultat višestoljetnog političkog, kulturnog i demografskog kontinuiteta i razvitka, potvrđene su i priznate granice Bosne i Hercegovine.

Na današnji dan, Bosna i Hercegovina je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Iako je bosanska državnost stalno ugrožavana i obnavljana, Bosna i Hercegovina je i danas domovina svih onih koji je doživljavaju kao svoju.

Rada Vranješević na Prvom zasedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943.

Rada Vranješević na Prvom zasedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943.

Zbog svega navedenog, 25. novembar je proglašen Danom državnosti Bosne i Hercegovine.

Stoga, sretan Dan državnosti želimo svim njenim građanima.

”Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki:
A kto je ta, šta je ta da prostiš
Gdje li je ta
Odakle je
Kuda je
Ta
Bosna
Rekti.

A zapitani odgovor njemu hitan tad dade:
Bosna da prostiš jedna zemlja imade
I posna i bosa da prostiš
I hladna i gladna
I k tomu još
Da prostiš
Prkosna
Od
Sna. ”

Zapis o zemlji, Mehmedalija Mak Dizdar


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.