Sretan Međunarodni dan žena
Foto: earthsky.org

Sretan Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena se obilježava svakog 8. marta u godini, tog dana se slave društvena, ekonomska i politička dostignuća pripadnica ženskog spola.

Dan zena, 8. mart, zene

Foto: earthsky.org

Nastao je početkom 20. stoljeća u SAD-u, ideja za obilježavanje Dana žena pojavila se za vrijeme brze industrije i ekonomske ekspanzije kada su uvjeti za rad bili izuzetno loši te je to dovodilo do čestih protesta zaposlenih žena. Protesti koji su se svake godine ponavljali 8. marta u kojima se povećavao broj žena koje su nezadovoljne uslovima rada te su tražile bolje uvijete rada, pravo glasa i veću platu.

Prva međunarodna konferencija održana 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Naredne godine je Međunarodni dan žena obilježilo preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Dan žena je ostao državnim praznikom u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgiziji, Moldaviji, Mongoliji, Tadžikistanu i mnogim drugim zemljama širom svijeta, a obilježava se cvijećem i poklonima za lijepši spol.

Počastite svoje majke, supruge, sestre, kolegice sutra, iznenadite ih nekim lijepim cvijetom ili gestom pokažite im koliko su zapravo bitne za vas i da su žene ravnopravne sa muškim spolom.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.