Prema informaciji Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS-a, 16.381 učenik, koliko ih pohađa srednje škola u četiri gradske općine, u prošloj godini izostao je s nastave čak 1.112.783 puta, javlja Radiosarajevo.ba.

U 28 škola nastavu je uspješno završilo 15.837 đaka, godinu je palo njih 424, dok je 121 bio neocijenjen. Prema postignutom uspjehu, najveći procent prolaznosti imale su Prva bošnjačka gimnazija, Druga gimnazija i Srednja ekonomska škola, dok je najniži procent prolaznosti bio u Gazi Husrev-begovoj medresi i Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije.

Od tog broja je 871.747 opravdanih i 249.036 neopravdanih izostanaka.

Nastavu su, prema ovim podacima, najviše izbjegavali učenici Gimnazije Obala i Srednje škole metalskih zanimanja, dok su najmanji broj izostanaka imali đaci Treće gimnazije i Katoličkog školskog centra – Srednja medicinska škola.

Primjereno vladaje na kraju školske godine imala su 10.943 srednjoškolca, a loše 1.422 učenika. Osmero učenika je, zbog lošeg ponašanja, isključeno iz škole, i to jedan iz Srednje škole primijenjenih umjetnosti, petero iz Srednje škole metalskih zanimanja te po jedan iz Elektrotehničke škole za energetiku i Srednje mašinske škole.