Spider-Man se (kao) vratio kući
Foto: blastr.com

Spider-Man se (kao) vratio kući

Većina strip fanova će vam reći kako su ’90. godine prošlog stoljeća bile možda i najgore godine za američki strip. Era je to u kojem se proširio mit o tome kako svaki broj 1 vrijedi ili će nekada vrijediti nešto, pa je sve više ljudi kupovalo prvi broj bilo kojeg serijala nadajući se da će baš NFL Superpro #1 jednog dana vrijediti nekoliko miliona dolara, kao, npr prvo pojavljivanje Supermana u Action Comics #1.

Era je to u kojoj su izdavačke kuće se sve više oslanjale na, u nedostatku bolje riječi, „trikove“, pa su tako stripovi izlazili s alternativnim naslovnicama, hologramskim naslovnicama, kromiranim naslovnicama, sa kartama, pogsima…

Piše: Zdenko Voloder za Sarajevski.ba

Sve je to dovelo do fokusa na stil umjesto na sadržaj i forsiranja što upečatljivijeg crteža nauštrb priče. Ovakva politika je jedan od faktora koji su Marvel Comics u 90-im doveli do ruba bankrota.

Avengers

Jedan od primjera „trik“ naslovnica iz 90-ih Foto:toplessrobot.com

Kako bi se spasili bankrota, Marvel je uradio jedino što je mogao i prodao je filmskim studijima filmska prava za svoje likove. Sony je tako uzeo Spider-Mana i Ghost Ridera, Fox X-Mene, Fantastic Four i Daredevila, Universal Hulka itd.

Tačni detalji oko toga na koliko dugo su pojedini studiji dobili prava nisu poznati, ali doima se kao da npr. Fox ima prava za Fantastic Four sve dok snimaju filmove s tim likovima i da mora proći određen broj godina bez da snime ijedan film s tim likovima kako bi ta prava izgubili.

Prodaja prava, koja se tada činila  kao posljednja slamka spasa, danas je sputavajući faktor.

Naime, 2008. godine Marvel je osnovao svoj vlastiti filmski studio, Marvel Studios. Njihov prvi film, Iron Man, je bio potpuni hit, no, ono što je predstavljalo pravu revoluciju u svijetu filma je to što je Marvel odlučio da filmove radi isto kao što rade i stripove, tj. svi filmovi će se odvijati u jednom univerzumu.

Marvel je svoje filmove podijelio u Faze, što je sistem dosta sličan sezonama serije. Pojedinačne „epizode“ bi bili solo filmovi, dok bi veliko finale bio Avengers film. Osim filmova, Marvel Cinematic Universe bi činili i pojedini kratki filmovi i serije.

Ono što se tada činilo kao sulud dugoročni plan, koji gotovo pa sigurno neće upaliti, je, suprotno svim očekivanjima, upalilo. Takvom modelu rada sada teže brojni studiji, pa tako i Fox, koji želi da napravi filmski univerzum sa svojim X-Men i Fantastic Four likovima, i Sony, koji je želio da napravi filmski univerzum sa Spider-Man likovima.

Avengers

Dosadašnji Marvelov filmski univerzum sa hronološki poredanim filmovima, kratkim filmovima i serijama

Dosadašnji Marvelov filmski univerzum je bio ograničen time što Marvel nema filmska prava na sve svoje likove, pa su zbog toga bili prisiljeni raditi neke izmjene.

Npr, James Gunn je želio da centralni negativac Ronan u Guardians of the Galaxy filmu ima vojsku vanzemaljaca Badoona, ali pošto su oni u Fantastic Four licenci, morao je koristiti Saakarance.

Scarlet Witch i Quicksilver, koje ćemo uskoro vidjeti u Avengers: Age of Ultron, su Magnetova djeca i mutanti, ali, pošto Fox drži prava na mutante, oni ne mogu biti mutanti u filmu već će biti nešto drugo. Šta tačno nije još uvijek jasno.

Spider-Man je bio ključni element Civil War priče u stripu, ali pošto Sony drži prava na Spider-Mana bilo je nemoguće očekivati da će istu ulogu preuzeti i u filmskoj verziji. Nemoguće za očekivati sve do – danas.

Naime, Marvel Studios i Sony su uspjeli postići dogovor i Marvel sada ima prava da koristi Spider-Mana u svojim filmovima.

Avengers

Faza 3 Marvel filmova / Foto: thats-normal.com

28. juli 2017. godine je datum kada će Spider-Man film u koprodukciji Sonyja i Marvel Studiosa ugledati svjetlo dana. Kako je navedeno, Sony će biti finansijer, distributer, vlasnik prava i imati će posljednju kreativnu odluku za sve Spider-Man filmove. Vijest je to koja je mnoge fanove oduševila, ali mene baš i nije. Zašto?

Ovakav dogovor je mogao biti očekivan jer se Sonyjev pokušaj da pretvori Spider-Mana u franšizu nalik Marvelovom filmskom univerzumu ispao prilično loš. Razlog zbog kojeg nisam baš sretan ovim vijestima je to što bi ovo moglo značiti da su osrednji Amazing Spider-Man i katastrofalni Amazing Spider-Man 2 dio Marvelovog filmskog univerzuma. Nadam se da nisu.

Ako ovaj dogovor znači da ćemo sada vidjeti novog Spider-Mana, da su Sonyjevi Amazing Spider-Mani odbačeni i da sve kreće od nule… To bi moglo biti odlično, mada je to što Sony ima posljednju riječ prilično zabrinjavajuće.

Još uvijek je nepoznato da li je Andrew Garfield i dalje Spider-Man (mada glasine govore da Marvel već traži novog glumca), ali ono što zasigurno znamo je da će Spider-Man imati cameo u nekom od idućih Marvel filmova, prije nego što 28.7.2017. dobije vlastiti film.

Marvel je već počeo mijenjati datume premijere nekih filmova iz svoje Faze 3, tako da, dopadalo se meni ili ne, Spider-Man dolazi u Marvelov filmski univerzum. Dobro nam došao?


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.