Skupština KS sutra o taksi prijevozu – zakonu kojeg taksisti ne žele
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Skupština KS sutra o taksi prijevozu – zakonu kojeg taksisti ne žele

Nastavak 33. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo najavljen je za utorak 4. mart u 10 sati, u u ovalnoj sali Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Na dnevnom redu je ostalo petnaest tačaka, među kojima i Informacija o stepenu realizacije skupštinskih zaključaka za čiju je realizaciju zadužena Vlada KS, kao i  Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Vladi KS (skraćeni postupak).

Posebno interesantna je šesta tačka dnevnog reda koja se odnosi na Prijedlog zakona o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo.

Sarajevski taksisti imaju brojne zamjerke na predloženi zakon i očekuju da on neće dobiti zeleno svjetlo.

Predloženi zakon bi trebao da smanji broj vozila s 1:700 na 1:500 stanovnika, čemu se protive sarajevski taksisti. Njima također ne odgovara niti dio zakona koji se odnosi na to da svi mogu koristiti sva stajališta.

Osim ovoga, sarajevski taksisti su ogorčeni su na to što se, prema njihovim riječima, niko ne želi da se uhvati ukoštac s nelegalnim taksistima kojih u Kantonu Sarajevo, kako kažu, ima preko 2.000. Taksisti optužuju Upravu za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo kako ništa ne radi po ovom pitanju, iako su zaposlili nove inspektore.

Nije isključeno ni to da, ukoliko Prijedlog zakona o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo bude usvojen, taksisti izađu na ulice i tražiti svoja prava.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.