Sjećanje na Ziju – cara pare, magle i ostalih vremenskih nepogoda

Sarajevska kulturna scena 80-tih godina obilježena je mnogim kvalitetnim ličnostima među kojima je bio i Dražen Ričl, poznatiji kao Zijo ili Para, glumac, komičar, nadrealista, gitarista…

Rođen je na današnji dan, 12. marta 1962. godine u Sarajevu gdje je  završio osnovnu muzičku školu, te je pohađao sarajevsku Drugu gimnaziju. Nakon završene srednje škole upisao je Žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu gdje je završio dvije godine.

U proljeće 1982. godine, rodila se ideja za grupu Elvis J. Kurtovich, u koju je Zijo dolašao svirati u jesen. U njoj se prvi put pojavio i kao pjevač pjesme koju je i sam komponovao i napisao: Sva su raja otišla na more. Uskoro Zijo napušta grupu i u proljeće 1985. godine zajedno sa Zlatkom Arslanagićem je osnovao Crvenu jabuku.

Osim što je svirao gitaru, Ričl je u Crvenoj jabuci bio i tekstopisac zajedno sa Zlatkom, te glavni vokal. Ubrzo su u bend došli i basista iz Zenice Aljoša Buha, klavijaturista Dražen Žerić Žera i bubnjar Darko Jelčić Cunja.

Jedan je od začetnika Novog primitivizma.

Ričl je jedno vrijeme bio voditelj na Radiju Sarajevo zajedno sa budućim Nadrealistima Neletom Karajlićem, Zlatkom Arslanagićem, Zenitom Đozićem i Borisom Šiberom u humorističkoj emisiji i preteči prvih nadrealista PRIMUS (Priče i muzike subotom).

Glumio je u prvoj sezoni serije Top lista nadrealista iz 1984. godine. Sa grupom Crvena jabuka je snimio jedan album – Crvena jabuka i TV spotove za pjesme Bježi kišo s prozora, S tvojih usana, Nek te on ljubi i Dirlija…

Slovio je za jednog od najboljih gitarista sarajevske rock scene zbog čega je od Elvisa J. Kurtovića dobio zvanje “Zijo, najbrža ruka srednje Bosne, uključujući i zajednicu opština Tuzla – car pare, magle i ostalih vremenskih nepogoda”, kako je bio i najavljivan na koncertima grupe.

Zajedno sa Aljošom Buhom, tragično je stradao u saobraćajnoj nesreći u 24 godini života. Sahranjen je na sarajevskom groblju Bare. Na nadgrobnom spomeniku u obliku presječene jabuke uklesan je stih iz jedne od njegovih pjesama:

“Prođe avgust srećo moja,
Vrijeme da se rastane
Bilo je izgleda previše lijepo
Da nam tako ostane”


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.