Sjećanje na Zaima Muzaferiju

Veliki bosanskohercegovački filmski, televizijski i teatarski glumac, Zaim Muzaferija, rođen je 9. marta 1923. godine u Visokom. Pored glumačke karijere bio je profesor njemačkog i francuskog jezika.

“Ako tražite definiciju glume reći ću vam da je najbolja gluma kad ništa ne glumiš. Za to se treba roditi.”
Intervju, Siniša Subotić – Visočko Oko

Iako se dugo vremena glumom bavio amaterski, njegov prvi profesionalni debi je bio u filmu “Uzavreli grad” (1961) Veljka Bulajića sa kojim osvaja specijalnu nagradu na festivalu u Puli. Ostvario je više od stotinu uloga na filmu, televiziji i u teatru. Na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu nagrađen je za uloge u filmovima “Praznik” (1967) Đorđa Kadijevića i “Mali vojnici” (1968) Bate Čengića. Posebno značajnu ulogu ostvario je u TV-drami “Jagoš i Uglješa” Bate Čangića. Za ulogu podvornika u filmu “Stanica običnih vozova” Nenada Dizdarevića dobio je Zlatnu arenu na Pulskom festivalu (1990).

Ipak,  kako je sam rekao, najdraže su mu uloge bile u filmovima “Žena s krajolikom” Ivice Matića i “Ovo malo duše” Ademira Kenovića.

I u pozorišnim predstavama na profesionalnim scenama širom Bosne i Hercegovine je ostavio traga, posebno u u tri “Hasanaginice” Alije Isakovića, Mustafe Nadarevića i Nijaza Alispahića, u “Derviš i smrt” Meše Selimovića – Nijaza Alispahića, te u “Hamdibegu” Harisa Silajdžića i “Šehidu” Zilhada Ključanina.

https://www.youtube.com/watch?v=90G7OskBoWI

Zaim Muzaferija se ponovo vratio amaterizmu 1995. godine i nastupio u TV-filmu “Bajram”, a ubrzo zatim i u pozorišnoj predstavi “1001 bošnjački dan” svoga sina Jesenka Muzaferije, sa čimeje ujedno i obilježio 60 godina umjetničkog rada.

Osim glumom Muzaferija se bavio i pisanjem poezije. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pisao je dnevnik i poeme o ratu koje je recitovao širom svijeta, u Londonu, Milanu, Amsterdamu, Nurnbergu, te istovremeno pomagao na razne načine borcima ARBiH u i oko Visokog.

Nakon duge i teške bolesti, 05. novembra 2003. godine, preminuo je u 81. godini. Koliki je trag na bosanskohercegovačko glumište ostavio  pokazuje i manifestacija ”Dani Zaima Muzaferije” koja se od 2003. godine redovno održava u Visokom.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.