Sjećanje na sarajevskog junaka Valtera Perića
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Sjećanje na sarajevskog junaka Valtera Perića

Vladimir Perić  Valter bio je bosanskohercegovački i jugoslovenski partizanski komadant. Rođen je u Prijepolju malenom gradiću na granici između Bosnei Hercegovine i Srbije.

Nakon završene osnovne škole, upisuje Trgovačku akademiju. Zbog lošeg materijalnog stanja, morao je sam da se uzdržava i školuje. Po završetku Trgovačke akademije, odlazi u Beograd gdje završava Visoku ekonomsko-komercijalnu školu.

Član Mjesnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije za Sarajevo postao je 1940. godine, a prije toga je aktivno učestvovao i radio u naprednom radničkom pokretu.

Kada su sile Osovine okupirale Jugoslaviju, Valter je stupio u Majevički partizanski odred, čiji je komandant postao krajem 1942. godine. Nakon toga odlazi u Zenički partizanski odred, koji se u početku pročuo po mnogim uspješnim akcijama. Valter je bio komandant udarnog bataljona.

Ostala je legenda o Valteru, neustrašivom i odvažnom obavještajcu, a ta legenda je poslužila i kao inspiracija za snimanje jednog od najgledanijih jugoslovenskih filmova svih vremena Valter brani Sarajevo.

Početkom 1943. godine, upućen je na ilegalni rad u Tuzlu, a ljeto 1943. godine, rukovodstvo NOP-a u Bosni i Hercegovini je uputilo Valtera na ilegalni rad u Sarajevo. Tamo je postao sekretar Mjesnog komiteta Partije, također značajnu pomoć davao je partizanskim jedinicama koje su djelovale u okolini Sarajeva.

Valter je još za života postao legenda, kao jedan od najiskusnijih i najhrabrijih obavještajaca narodnooslobodilačkog rata, bio je hrabar, veoma inteligentan, pronicljiv i sposoban borac i svaki put je nadmudrivao neprijatelja.

Vladimir koji je stajao na čelu svih akcija ilegalne organizacije u Sarajevu, poginuo je 6. aprila 1945. godine dok je s grupom boraca čuvao električnu centralu koju su ustaše htjele uništiti prilikom povlačenja.

U ovim borbama, minobacačka granata prekinula je životni put Vladimira Perića. Neustrašivi i odvažni obavještajac Valter, proglašen je narodnim herojem 24. jula 1953. godine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.