Sjećanje na posljednjeg uličnog čistača cipela
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Sjećanje na posljednjeg uličnog čistača cipela

Godišnjica smrti najpoznatijeg uličnog čistača cipela, legende Sarajeva Huseina Hasanija poznatijeg kao “Čika Mišo”, navršava se danas 6. janura.

Husein Hasani rođen je 22. decembra 1931. godine u Ferizaju na Kosovu. U Sarajevo je doselio 1946. godine odmah poslije Drugog svjetskog rata. Nadimak Mišo dobio je od trenera boksa, kojim se nekoliko godina bavio.

Kao čistač cipela počeo je raditi još 1952. godine, preuzevši taj posao od svog oca, i njime se bavio punih 60 godina. Njegovo prvobitno radno mjesto bilo je ispred Marijin dvora, a dvadesetak godina prije njegove smrti, preselio u ulicu Maršala Tita.

Mišo je radio i za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, izbjegavajući snajpersku vatru.

Godine 2009. Mišo je dobio posebno priznanje Grada Sarajeva, kao i stan i mirovinu.

Čika Mišo je  preminuo od posljedica srčanog udara, u jutarnjim satima, 6. januara 2014. godine u 83. godini. Sahranjen je na Vlakovu 8. januara 2014. godine.

Građani Sarajeva potpisali su peticiju da se na mjesto njegovog “radnog mjesta” postavi spomen ploča, što je i učinjeno 11. januara 2014. godine. Postavljena je spomen ploča s natpisom: “Ovdje je radio Čika Mišo, posljednji čistač cipela”.

O njegovoj smrti izvijestili su bosanski, američki, finski, albanski, srpski i italijanski mediji.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.