Sjećanje na Mirzu Delibašića
Foto: Historija.ba

Sjećanje na Mirzu Delibašića

Na današnji dan, prije 13 godina, napustio nas je najbolji bosanskohercegovački sportista i jedan od najboljih košarkaša sa ovih prostora, Mirza Delibašić.

Rođen je u Tuzli, 9. januara 1954. godine, a blistavu sportsku karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu.

Iste godine Mirza počinje igrati košarku za košarkaški klub Sloboda iz Tuzle u kojem se zadržao svega dvije sezone.

Početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, tačnije 1972. godine, Mirza počinje igrati za sarajevski klub Bosna. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao oko 14.000 koševa.

POGLEDAJ GALERIJU

Godine 1979, predvodio je Bosnu do tada najvećeg klupskog uspjeha, studenti su pobjedom nad ekipom Emersona 96:93, u Grenobleu, postali prvaci Evrope. Kinđe je tada svojoj ekipi donio 30 poena i na taj način se upisao zlatnim slovima u istoriju KK Bosna ali i Jugoslavije, jer je Bosna bila prva ekipa sa prostora bivše Jugoslavije kojoj je pošlo za rukom okititi se naslovom prvaka Evrope.

Godine 1980. izabran je za najboljeg košarkaša u Jugoslaviji, a 1981.godine prelazi u najtrofejniji evropski klub svih vremena, madridski Real.

Međutim, u avgustu 1983 Mirza je pretrpio moždani udar,nakon toga Kinđe se vraća u Bosnu gdje je  obavljao poslove direktora u klubu.

Kao selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, tokom agresije na našu zemlju, 1993. godine osvojio je osmo mjesto na Evropskom prvenstvu. To je i dalje najbolji plasman naše reprezentacije na evropskim takmičenjima.

Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja: 1980. godine izabran je za najboljeg košarkaša Jugoslavije, četiri puta biran je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a pet puta za najboljeg sportistu grada Sarajeva, dok je 2000. godine izabran za sportistu stoljeća u Bosni i Hercegovini.

Preminuo je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine, nakon duge i teške bolesti.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.