Sjećanje na legendu: Kinđe, hvala ti

Na današnji dan, prije 12 godina, nas je napustio jedan od najboljih sportista Bosne i Hercegovine svih vremena - Mirza Delibašić.

Rođen je u Tuzli, 9. januara 1954. godine. Sportsku karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu.

Košarkašku karijeru počeo je u tuzlanskoj Slobodi, iz koje 1972. godine prelazi u sarajevsku Bosnu.

Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja, među kojima i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 1976. godine. Četiri puta biran je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine. Godine 1980. izabran je za najboljeg košarkaša u Jugoslaviji.

Dres sarajevskog kluba oblačio je preko 700 puta i postigao oko 14.000 koševa. S Bosnom je osvojio dva prvenstva i kup bivše Jugoslavije. Godine 1979, Predvodio je Bosnu do tada najvećeg klupskog uspjeha u tadašnjoj Jugoslaviji. Studenti su pobjedom nad ekipom Emersona 96:93, u Grenobleu, postali prvaci Evrope.

Veliko interesovanje za Delibašićem pokazao je madridski Real u koji prelazi 1981. godine. Iako nije dugo igrao za Kraljevski klub, ostavio je veliki trag i osvojio jednu titulu.

S reprezentacijom Jugoslavije osvajao je medalje na svjetskim i evropskim prvenstvima, kao i na olimpijskim i mediteranskim igrama. Sa svakog takmičenja je donio barem po jedno zlato. http://www.youtube.com/watch?v=lTmRG4wrqEo Kao selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, tokom agresije na našu zemlju, 1993. godine osvojio je osmo mjesto na Evropskom prvenstvu. To je i dalje najbolji plasman naše reprezentacije na evropskim takmičenjima.

Preminuo je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine, nakon duge i teške bolesti.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.