Širom Balkana održan Antikorupcijski marš, osim u BiH
Foto: Telegraf.rs

Širom Balkana održan Antikorupcijski marš, osim u BiH

Protiv korupcije se marširalo u u Zagrebu, Mariboru i Podgorici. U zemlji koja predvodi sve ‘top-liste’ kad je korupcija u pitanju, pogađate riječ je o BiH – antikorupcijski marš se u subotu navečer nije dogodio, piše Slobodna-bosna.ba.

Antikorupcijska liga Balkan održala je skup na Trgu Republike u Beogradu pod nazivom “Međunarodni marš protiv korupcije”, koji je prema saopštenju organizatora, istovremeno održan na centralnim gradskim trgovima u Zagrebu, Mariboru i Podgorici.

Kako javlja Tanjug, desetak aktivista te lige nosilo je transparente sa pozivom građanima da prijavljuju slučajeve korupcije i da više ne prećutkuju saznanja o tom vidu kriminala, skrećući pažnju prolaznika.

Ostali aktivisti razgovarali su sa građanima o konkretnim mogućnostima za prijavljivanje korupcionaških slučajeva.

Na jednom od transparenata aktivisti lige su ispisali svoje ciljeve – “da ukradeni novac i imovina od devedesetih do danas budu vraćeni građanima”, “da lopovi odgovaraju pred licem pravde”, “da sprječimo političke partije i tajkune da nas i dalje pljačkaju”

Antikorupcijska liga Balkan je pozvala sve građane Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Makedonije da joj se pridruže u borbi protiv korupcije i prijavljuju korupcionaške afere.

Organizatori su naveli da je subotnji “marš” samo početak otvaranja zajedničkog balkanskog antikorupcijskog fronta kojim se aktivisti sa Balkana pridružuju aktivistima u svijetu, koji, takođe, danas organizuju antikorupcijske skupove.

Više desetina građana učestvovalo je u subotu navečer u “Maršu protv korupcije”, ulicama Podgorice, do ispred Skupštine Crne Gore gdje su učesnici blokirali saobraćaj, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Učesnici Marša, simbolično su blokirali bulevar ispred zgrade Skupštine Crne Gore 24 minuta, što predstavlja 24 godine vladavine iste vlasti.

Marš predstavlja ideju borbe protiv korupcije, ideju bunta protiv društvenog sistema, te i borbu protiv sistema koji su organizatori ocijenili nedemokratskim.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.