Sarajevo: SIPA uhapsila tri osobe zbog navođenja na prostituciju
Foto: Sipa.gov.ba

Sarajevo: SIPA uhapsila tri osobe zbog navođenja na prostituciju

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su, u operativnoj akciji „Lipstick“, na širem području Sarajeva slobode lišili tri osobe i pretresli objekte na tri lokacije.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo. Akcija je rezultat višemjesečne istrage koju su istražitelji SIPA-e proveli pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva.

Slobode su lišene osobe inicijala S.K. (1984), O.N. (1978) i M.Š. (1989) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom navođenje na prostituciju i krivičnim djelom pranje novca Krivičnog zakona FBiH.

Navedene osobe sumnjiče se da su učestvovale u organiziranju ili vođenju aktivnosti u vezi sa pružanjem seksualnih usluga na području Kantona Sarajevo i šire, tako što su ostvarivali kontakte sa korisnicima i posredovali u dogovorima za pružanje seksualnih usluga, a zatim su na dogovoreno mjesto prevozili osobe koje su pružale seksualne usluge i dolazili po njih. Prvoosumnjičeni je za navedene usluge naplaćivao 50% od dogovorenog iznosa, čime je stekao znatnu protivpravnu imovinsku korist.

Tokom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, i to: mobilni telefoni, SIM kartice, određeni novčani iznos, dva komada vatrenog oružja sa municijom i drugi predmeti.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e gdje se kriminalistički obrađuju, nakon čega će, uz izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, saopćeno je iz SIPA-e.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.