SIPA uhapsila devet osoba zbog ratnog zločina
Foto: Sipa.gov.ba

SIPA uhapsila devet osoba zbog ratnog zločina

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, postupajući po naredbama Tužilaštva BiH, uhapsili devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Sedam osoba je uhapšeno na području Kotor Varoši i Banja Luke.

Radi se o osobama inicijala S.T., D.B., D.V., D.M., R.K., I.K. i R.Š.

Navedene osobe sumnjiče se da su od maja do kraja 1992. godine, u okviru sistematičnog napada, učestvovale u progonu nesrpskog civilnog stanovništva s područja općine Kotor Varoš.

Postupajući po naredbama Suda BiH, policijski službenici SIPA-e vrše pretrese objekata na području Kotor Varoši i Banja Luke, u cilju pronalaženja i privremenog oduzimanja određene službene dokumentacije koja potiče iz vremena januar 1992.godine do januar 1993.godine, a koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Uhapšeni su i G.V. iz Bileće, te D.M. iz Trebinja, također zbog ratnog zločina. S tim u vezi, vrše se pretresi određenih objekata na području Bileće i Trebinja.

Nakon izvršene kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, uhapšene osobe bit će predate na dalju nadležnost Tužilaštvu BiH, saopćeno je iz SIPA-e.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.