Sedam godina od smrti Tošeta Proeskog
Foto: Showbizzmagazin.hr

Sedam godina od smrti Tošeta Proeskog

Prije tačno sedam godina, u saobraćajnoj nesreći, život je izgubio Toše Proeski.

Toše je poginuo u saobraćajnoj nesreći, na autoputu Zagreb-Lipovac, na putu iz Skopja u Zagreb. Nesreću je skrivio njegov prijatelj i vozač, Georij Georgijevski kada je zbog prebrze vožnje izgubio kontrolu nad vozilom i udario u teretni kamion. Toše je preminuo na licu mjesta, dok je njegova menadžerica Ljiljana Petrović zadobila lakše, a vozač teže tjelesne povrede.

Ova nesretna vijest brzo se proširila balkanskim medijima,  a kasnije su je prenijele i neke evropske TV stanice. Makedonska televizija je prekinula emitovanje programa, a 17. oktobar, dan njegove sahrane, proglašen je danom žalosti.

Prisjećanja radi, Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, Makedoniji.Njegova muzička karijera datira od 1996. godine kada se prvi put, kao petnaestogodišnjak, pojavljuje na festivalu Makfest. Svoj prvi album “Nekade vo noktja”  izdaje 1999. godine,a 2003. godine izdaje svoj prvi album za naše tržište. Predstavljao je i svoju domovinu, 2004. godine na Eurosongu, čime je njegova popularnost postala još veća.

Toše Proeski

Foto: Wikipedia-org

Svoj posljednji album “Igra bez granica” objavio je neposredno pred smrt, u avgustu 2007. godine, a 05. oktobra održan je i njegov posljednji solistički koncert u Skopju.

Toše Proeski bio je čovjek veličanstvenog glasa i čiste duše. Njegov lik i djelo nikada se neće zaboraviti.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.