Sedam godina od smrti Safeta Isovića
Foto: Historija.ba

Sedam godina od smrti Safeta Isovića

Safet Isović je jedan od najboljih izvođača sevdalinki svih vremena.

Rođen je 08. januara 1936. godine  u Bileći. Osnovnu školu završio je u Banjoj Luci, dok je višu gimnaziju “Zlatko Šnajder” završio u Slavonskom Brodu gdje je bio među najboljim učenicima.

Nakon završetka gimnazije, 1955. godine, preselio je u Sarajevo i počeo studirati na Pravnom fakultetu.

Tokom svog studiranja u Sarajevu, često je pjevušio sa prijateljima u hodniku tokom odmora. Njegovo pjevanje svidjelo se Hasku Haveriću, koji ga je nagovorio da postane član ansambla igra i pjesama, studentskog društva “Slobodan Princip Seljo”.

Po nagovoru ljudi iz ansambla 1956. godine otišao je na audiciju na Radio Sarajevo. Zbog svoj velikog talenta položio je audiciju i odobreno mu je da snimi dvije pjesme. Njegove prve dvije pjesme ” Kad ja pođem iz Sarajeva grada” i “Kasno prođoh kraj Morića Hana” emitirane su na dan oslobođenja Sarajeva 1957. godine prvi put na Radio Sarajevu.

Svoj prvi solistički koncert održao je u Beogradu u ” Domu sinidikata” 19. marta 1963. godine, a nakon toga uslijedile su godine njegovog velikog uspijeha. Bio je pobjednik mnogih muzičkih festivala, a dobitnik je i nagrade “Zlatni mikrofon”.

Gostovao je u mnogim gradovima širom svijeta, a vrhunac svih tih gostovanja bio je održani koncert u prepunoj  operskoj dvorani u Sydney-u u kojoj je ušao u katalog kao jedini izvođač iz bivše Jugoslavije u kojoj je gostovao.

Neke od njegovih antologijskih snimki su “Đul Zulejha”, “Boluje Hanka Prijedorka”, “Braća Morići”, “Djevojka sokolu zulum učinila”, “Grana od bora, pala kraj mora”, “Mujo kuje konja po mjesecu”, “Moj dilbere”, “Kiša bi pala”, “Mujo đogu po mejdanu voda”, “Od sveg’ me je sačuvala majka”, “Kolika je šeher Banja Luka”, “Put putuje Latif-aga”, “Zmaj od Bosne”.

Safet Isović preminuo je 2. septembra 2007. godine, a sahranjen je u haremu Alipašine džamije.

https://www.youtube.com/watch?v=B3HGwLqPpNM


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.