SBB: Usvojeni brojni zaključci na sjednici Glavnog odbora
Foto:sbbbh.ba

SBB: Usvojeni brojni zaključci na sjednici Glavnog odbora

Na proširenoj sjednici Glavnog odbora SBB-a, održanoj danas u Sarajevu, usvojeni su između ostalog, sljedeći zaključci:

1.Glavni odbor je podržao odluku prema kojoj su ministri iz ove stranke u svim kantonima napustili svoje funkcije, jer koalicioni dogovor sa SDP-om nije adekvatno i korektno implementiran.

2. Glavni odbor iskazuje nezadovoljstvo radom Federalne vlade u kojoj dominantno sjede ministri SDP-a i SDA, te smatra da ona nema adekvatne ekonomske, razvojne i političke odgovore na izuzetno teško stanje u Federaciji.

3. Zbog nemogućnosti da se formira Federalna vlada koja bi odražavala parlamentarnu većinu, Glavni odbor smatra da treba preispitati racionalnost ostanka SBB-a u toj većini, jer SBB ne želi preuzimati nikakvu odgovornost za rad i rezultate Vlade FBiH, za čiju je smjenu glasao još prije godinu dana.

4. Odluku suda u Strazburu u slučaju „Sejdić- Finci“ SBB smatra prioritetnom obavezom i predlaže da se -ukoliko direktan način izbora ne bude moguće dogovoriti- rješenje traži u indirektnom načinu izbora i stoga insistira da se u razgovore o Odluci „Sejdić-Finci“ potpuno uključe stranke iz RS-a, jer je u pitanju interes i obaveza cijele države BiH, a ne samo jednog entiteta.

5. SBB konstatuje da ova stranka ne može podržati koncept SNSD-a i SDP-a kada je u pitanju potencijalna izgradnja energetskih objekata na rijeci Drini.

6. SBB daje punu podršku neovisnosti agencija za provođenje zakona, tužiteljstvu i pravosuđu.

7. SBB podržava zahtjeve roditelja iz Konjević Polja i oštro osuđuje segregaciju u sistemu obrazovanja u Republici Srpskoj.

[divider]

Tekst objavljen u rubrici Političke stranke je saopštenje pošiljatelja i prenešen je od riječi do riječi, bez sadržajnih ili drugih promjena. Za sadržaj teksta isključivo je odgovoran pošiljatelj. Portal Sarajevski.ba ne odgovara za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica ovog teksta.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.