Sarajevo ostaje bez murala posvećenog Davidu Bowieju?
Foto: Sarajevski.ba

Sarajevo ostaje bez murala posvećenog Davidu Bowieju?

Krajem maja Sarajevo je dobilo mural posvećen Davidu Bowieju, svjetski priznatom muzičaru. Ipak, manje od dva mjeseca kasnije najavljeno je rušenje zgrade unutar Kampusa Univerziteta u Sarajevu, među kojima je i zgrada na kojoj se nalazi mural, piše portal Klix.ba.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić je istakao da gradnja novih univerzitetskihobjekata će biti realizovana tek kada se osiguraju neophodna finansijska sredstva.

Rušenjem devastiranih objekata stvorit će se prostor za igradnju Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, Farmaceutski fakultet i Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, Institut za historiju BiH, Univerzitetska biblioteka, garaža sa tri podzemne etaže, kao i sportski objekti…

Do tada, prema riječima načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo ovaj devastirani dio Kampusa predstavlja opasnost za građane, a gradnjom garaže će se povećati broj parking mjesta.

S druge strane umjetnici koji su radili na muralu Davida Bowieja su istakli kako smatraju da je ta priča špekulacija i da nikome nije u interesu da se mural sruši.

“Trenutno mogu samo reći da bi zaista bilo pozitivno da se taj dio grada uredi i obnovi. Sarajevski mural posvećen Davidu Bowieju je umjetničko djelo koje je prepoznao čitav svijet. Nikome nije u interesu da se on sruši. Ako budu pametni, investitori će iskoristiti činjenicu da na tom mjestu stoji nešto vrijedno i o čemu je prije nekoliko mjeseci pisala čitava planeta”, rekao je Trbonja za Klix.ba.

Mural David Bowie

Foto: Sarajevski.ba


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.